Mundijal u Kataru: Hrvatska ili Maroko, Vatreni i Lavovi Atlasa u lovu na bronzu

4
Fena
Mundijal u Kataru: Hrvatska ili Maroko, Vatreni i Lavovi Atlasa u lovu na bronzu
FOTO: AA / Hoće li se radovati Hrvatska?

Ispred reprezentacija Hrvatske i Maroka jedina je utakmica Svjetskog prvenstva u kojoj niti jedna ekipa ne želi sudjelovati - susret za bronzu.

Polufinalni porazi slomili su oba tabora, suze su tekle u obje svlačionice, ali sada valja podignuti glavu, pronaći motiv i pokušati osvojiti treće mjesto.

Tužni smo i razočarani, ali moramo skupiti snage kako bi se vratili u utakmici za broncu u subotu, poručio je hrvatski selektor Zlatko Dalić.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Umorni i iscrpljeni

Loše vijesti za Hrvatsku dan prije meča sa Marokom: Veliki udarac za Zlatka Dalića

Loše vijesti za Hrvatsku dan prije meča sa Marokom: Veliki udarac za Zlatka Dalića

"Utakmica za treće mjesto je za nas veliko finale, to je borba za treće mjesto, za medalju. Mi se moramo maksimalo pripremiti, to je velika stvar. Bilo bi sjajno uzeti bronzu," dodao je Dalić.

"Očekuje nas važna utakmica unatoč razočaranju. Nadali smo se finalu. Dat ćemo sve od sebe, umorni smo, iscrpljeni, psihički i fizički smo iscrpljeni. Razmišljam kako sastaviti ekipu. Međutim, nastupit ćemo čistog srca i čiste glave. Želimo pobjedu, igrači razumiju da nije isto biti treći ili četvrti. Želimo završiti SP pobjedom," kazao je marokanski selektor Walid Regragui.

Hrvatska je do sada osvojila dvije medalje na svjetskim prvenstvima, rusko srebro i francusku bronzu, dok je Maroko samim ulaskom u polufinale napravio najveći uspjeh svog, ali i afričkog nogometa.

Vatreni su do borbe za bronzu stigli bez pobjede unutar 90 minuta u fazi na ispadanje, te samo jednim trijumfom na turniru. U 2. kolu porazili su Kanadu (4:1), a u skupini još remizirali s Marokom (0:0) i Belgijom (0:0). Japan i Brazil su prošli nakon izvođenja jedanaesteraca, dok je Argentina u polufinalu slavila sa 3-0.

U šest susreta postigli su šest golova pri čemu četiri Kanadi, te primili šest, podsjeća Hina.

Maroko se pokazao kao vrlo tvrda ekipa koja ne prima i ne daje puno golova. Na putu do susreta za bronzu nisu primili gol od Hrvatske (0:0), Belgije (2:0), Španije (0:0), Portugala (1:0), a Španci im nisu uspjeli zabiti niti u raspucavanju gdje su promašili tri jedanaesterca. Probili su ih tek Francuzi u polufinalu s dva gola.

U šest susreta zabili su pet, a primili tri gola.

/ Anketa

Ko će biti svjetski prvak u Kataru?
Rezultati

U oba sastava ima dosta problema s povredama i umorom igrača. Marcelo Brozović je upitan zbog problema s bedrenim mišićem, Joško Gvardiol igrao je polufinale s injekcijama protiv bolova zbog problema sa stopalom što otvara i pitanje njegovog nastupa. Josip Juranović je propustio posljednjih trening, a navodno i Borna Sosa ima određenih zdravstvenih poteškoća.

Dalić je istaknuo:

"Trebaju nam spremni igrači, nećemo staviti nikoga ko nije posve spreman."

Nije blistavo niti u suparničkim redovima. Regragui je maksimalno riskirao protiv Francuske i ostao bez tri ozlijeđena igrača - Noussaira Mazraouia, Romaina Saissa i Nayefa Aguerda. Kapiten Saiss sigurno neće igrati, Aguerd ima problema s bedrom, a Mazraoui s kukom.

Subotnji okršaj na Khalifi po svemu sudeći bit će i posljednji susret Luke Modrića na svjetskim prvenstvima. Bit će to njegov 18. nastup na četiri World Cupa.

Za četiri godine hrvatski kapetan će imati 41 godinu i teško je vjerovati kako će nastupiti i na svom petom World Cupu koji će se 2026. održati u Meksiku, SAD i Kanadi.

Velika šteta

"Naša je koncentracija usmjerena na utakmicu za treće mjesto, nismo razgovarali o tome. Iskreno se nadam da će ostati u reprezentaciji. Ako se oprosti biti će to velika šteta za sve navijače širom svijeta. Pokazao je toliko toga, pokazao se kao vrhunski profesionalac, ponašao se kao pravi nogometaš. Bit će mi teško, ali na njemu je odluka. Cijeli svijet ga poštuje, bilo bi lijepo da nastavi," poručio je Dalić.

"Svi znamo što je Luka učinio, hvala kapitanu za sve što je napravio za Hrvatsku i za nogomet. Za cijeli svijet i za malu Hrvatsku. Poznavajući ga nisam siguran da mu je ovo zadnje. On će ostati besmrtan, velika je čast igrati i učiti uz njega. Sve je uz njega lakše, on čini nogomet jednostavnijim. Nadam se da će ti dani što sporije prolaziti," poručio je Kramarić.

Dodajmo i kako niti jedna od 19 prethodnih utakmica za treće mjesto nije otišla na jedanaesterce, a samo je jedna riješena u produžecima - Francuzi su slavili protiv Belgije 1986 sa 4:2 nakon produžetaka.

Zanimljiv je i podatak kako Maroko na osam od zadnjih deset utakmica nije primio gol.

Utakmica između Hrvatske i Maroka na rasporedu je u subotu u 16 sati na stadionu Khalifa International, a sudit će katarski sudija Abdulrahman Al-Jassim. Direktan prijenos je na BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije