Može li se Francuzima ponoviti 1993.?

Radiosarajevo.ba
Može li se Francuzima ponoviti 1993.?

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra (utorak) u Parizu igra ključnu utakmicu kvalifikacija za plasman na Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini. Iako je Francuskoj dovoljan samo bod protiv naših Zmajeva, nije nemoguće da ga ne osvoje. I gore stvari su se znale događati „trikolorima“.

Prije osamnaest godina, Francuskoj je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1994. u SAD-u bio potreban samo bod iz domaćih mečeva protiv Izraela i Bugarske, ali su na spektakulraran način ostali bez njega i propustili Svjetsko prvenstvo.

Senzacionalno su poraženi od Izraela (3:2) koji u dotadašnjem djelu kvalifikacija nije ostvario niti jednu pobjedu. U drugom meču Francuska je do posljednjih sekundi utakmice imala 1:1 protiv Bugarske, rezultat koji ih je vodio na Svjetsko prvenstvo, a onda je pogodio Emil Kostadinov i šokirao publiku u Parizu. Francuzi su ostali bez plasmana.

Posljedica svega bio je otkaz tadašnjeg selektora Houlliera i odlazak nekoliko prvotimaca iz reprezentacije. Houllierov asistent, Aime Jacquet, postao je novi  selektor reprezentacije, a „trikolori“ su pod njegovim vodstvom doživjeli svoje najbolje godine.

Selektor današnje Francuske, Laurent Blanc smatra da je novembar 1993. (kada se igrao meč protiv Bugarske) ipak bio davno.

-Vi možete praviti paralele sa 1993., ali ja smatram da je to ipak bilo davno. Mediji su uvijek tu da nas podsjećaju na prošlost – kaže je Blanc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije