Moguća promjena sistema takmičenja

Radiosarajevo.ba
Moguća promjena sistema takmičenja

Predsjednik Udruženja menadžera engleske Premijer lige Richard Bevan kazao je da skoro polovina od 20 vlasnika klubova želi sistem takmičenja kakav se koristi u Americi, u kojoj NFL, NBA i NHL timovi ne ispadaju iz lige.

Bevan je izjavio da ta ideja ima podršku američkih i azijskih vlasnika klubova, koji posjeduju većinu dionica u Arsenalu, Aston Villi, Liverpoolu, Manchester Unitedu, Sunderlandu, Blackburnu i Quins Park Rangersu, prenose agencije. 

On strahuje da bi prodajom engleskih klubova stranim investitorima takav sistem mogao postati stvarnost i smatra da ispadanje i ulazak u Premijer ligu pojačava kompetitivnost i daje joj snagu i kvalitet. 

''Mnogi strani investitori žele takve promjene. Ako se broj klubova u Premijer ligi sa stranim ulagačima poveća za četiri - pet, američki sistem bi mogao postati realnost'', izjavio je Bevan.

Predsjednik Stokea Peter Coates je upozorio da bi takva promjena sistema takmičenja negativno utjecala na igru i "ubila suštinu ostrvskog takmičenja".

"Šansa da klubovi ispadnu iz lige donosi veliko interesovanje i podjednako može da bude zanimljivo kao i borba za titulu", rekao je Coates.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije