'Modra boja na bijelome platnu, šest ljiljana vezenih u zlatu…'

6
Radiosarajevo.ba
'Modra boja na bijelome platnu, šest ljiljana vezenih u zlatu…'
Arhiv / Prva zastava RBiH

Bosna i Hercegovina se suočava s izazovom na nogometnom terenu, gdje će se susresti s moćnom reprezentacijom Portugala, predvođenu Ronaldom, jednim od najboljih fudbalera današanjice i uopšte u historiji.

Međutim, pored ove sportske priče, postoje dublji slojevi rasprave koji oblikuju ovaj susret u našoj domovini – ne samo igračke vještine i taktička nadmudrivanja, već i pitanja identiteta, simbola i historije.

U ovom kontekstu, jedno od ključnih pitanja koja se pojavljuju u javnom prostoru je korištenje zastave međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, šest zlatnih ljiljana na bijelome platnu. Ova zastava, koja je prepoznata i prihvaćena devedesetih godina kao zvanično državno obilježje međunarodno priznate, nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine, uključujući i priznavanje od strane Ujedinjenih naroda, postala je predmet kontroverzi. Čini nam se da se ona prečesto povezuje s ratom, što dovodi do pitanja – je li to zaista "ratna" zastava?

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

U svojoj srži, zastava Republike Bosne i Hercegovine nosi simboličko značenje koje seže mnogo dalje unatrag od devedesetih godina i brutalne agresije na našu domovinu.

Ljiljan, prisutan na ovoj zastavi, ima duboke korijene u historiji Bosne i Hercegovine, datirajući stoljećima unatrag. Ljiljan je neotuđivi dio kulturnog naslijeđa, prisutan na mnogim historijskim artefaktima, uključujući srednjovjekovne kovanice i freske.

Dakle, karakteriziranje ove zastave kao "ratne" nije samo neprecizno, već i povijesno nepošteno i zlonamjerno. Njena prisutnost u međunarodnim okvirima poput UN-a potvrđuje njenu legitimnost i značaj. Zastava Republike Bosne i Hercegovine predstavlja našu tisućljetnu bogatu kulturnu baštinu, identitet i zajedništvo svih ljudi u našoj multietničkoj državi, piše Dino Selimović u autorskom tekstu za scsport.

Dok navijači izražavaju svoju strast prema svojoj reprezentaciji na sportskim događajima, važno je razumjeti kontekst i simbole koji stoje iza ovih gesti. Ovaj susret između Bosne i Portugala može biti prilika za promicanje razumijevanja i poštovanja različitih perspektiva, kako u sportskom svijetu, tako i izvan njega.

Dok strasti kipte na tribinama, dok navijamo i bodrimo sve naše, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, konačno je vrijeme da zajedno prepoznamo i razumijemo simboličku vrijednost zastave sa ljiljanima i njenog bogatog naslijeđa koje nadilazi bilo kakve podjele.

Nogomet ima moć da ujedini ljude, a ovaj susret može biti prilika da se fokus preusmjeri na sportski duh i fer natjecanje. Neka ljiljani na zastavi Bosne i Hercegovine podsjećaju sve nas na bogatu historiju i kulturu naše zemlje, kako bismo zajedno slavili sportski duh i jedinstvo, bez obzira na ishod utakmice.

Na kraju, da podsjetimo i sebe i druge, na 22. maj 1992. godine i trenutak podizanja zastave Republike Bosne i Hercegovine ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku, kada je Republika Bosna i Hercegovina, zajedno sa Republikom Hrvatskom i Republikom Slovenijom zvanično primljena u UN… i da se podsjetimo da su grb i zastava zvanično usvojeni 18 dana ranije, 4. maja 1992. godine u Sarajevu, glavnom gradu BiH.

[poll]https://radiosarajevo.ba/ankete[/poll]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije