Mitovi i činjenice: Koje fudbalske klubove su simpatizirali fašistički lideri

J. M.
Mitovi i činjenice: Koje fudbalske klubove su simpatizirali fašistički lideri
Twitter / Mussolini i Hitler

Fudbaleri igraju za navijače svih nacionalnosti, vjera, zanimanja ili socijalnih statusa. Međutim, u historiji nekoliko europskih klubova postojale su tamne mrlje povezane upravo s njihovim utjecajnim navijačima - fašističkim diktatorima Njemačke i Italije.

Mnogi smatraju da je lider italijanskih fašista Benito Mussolini bio obožavatelj rimskog Lazija. Istina je da je "Duce" više puta posjećivao utakmice "Biancocelesta", ali ništa manje nego susrete drugog rimskog tima - Rome.

Usput, Roma je osnovana 1927. godine voljom Itala Foschija, sekretara rimskog ogranka Mussolinijeve Nacionalne fašističke stranke. Možda je razlog za stereotip o Mussoliniju kao navijaču Lazija bilo ponašanje nekih navijača, pa čak i igrača tog kluba, koji su imali više rasističkih i fašističkih ispada.

Više je onih koji vjeruju da je "Duce" podržavao tim iz regiona u kojem je rođen. A rođen je u gradiću Predappio u regiji Emilia-Romagna, čiji je administrativni centar Bologna. Slučajno ili ne, istoimeni fudbalski klub je za vrijeme fašističkog režima osvojio šest od svojih sedam Scudetta.

To nije sve: Upravo je uz Mussolinijevu podršku Bologna 1927. dobila novi stadion Renato Dal-Ara i modernu sportsku bazu. A zahvaljujući finansijskim injekcijama, klub je tih godina dovodio najbolje talijanske igrače.

Usput, mađarski trener Árpád Weisz, inače Jevrej, osvojio je dvije titule s Bolognom (1936. i 1937.) ali ga to nije spasilo od smrti u najstrašnijem nacističkom logoru smrti - Auschwitzu. Ubijen je u plinskoj komori zajednon sa suprugom i dvoje djece.

Za razliku od Benita Mussolinija, Adolf Hitler nikada nije bio ljubitelj fudbala, kao ni ostalih sportova. Međutim, nije se mogao suzdržati od utjecaja ove igre na svijest mase, pa je zbog toga nekoliko puta prisustvovao fudbalskim utakmicama, doduše uglavnom selekcije Trećeg Reicha. 

Teorija o Hitlerovim simpatijama prema Schalkeu 04 izrazito je kontroverzna. Ako je podržao ovaj klub na bilo koji način, to je učinio implicitno. Najvjerovatnije su se takve glasine rodile zbog uspjeha "Kraljevskih plavih" u periodu kada su nacisti bili na vlasti. Klub iz Gelsenkirchena osvojio je šest od svojih sedam naslova prvaka u period od 1934. do 1942. godine, čemu treba dodati Kup Njemačke 1937. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije