Mislite da znate šta je vjernost navijača? Ovakvog klupskog fanatika niste vidjeli

J. M.
Mislite da znate šta je vjernost navijača? Ovakvog klupskog fanatika niste vidjeli

Nakon što je proteklog vikenda nastavljena njemačka Bundesliga, očekuje se da će se lopta uskoro zakotrljati fudbalskim terenima i u ostalim zemljama. Nažalost, ako se to i dogodi, neminovnost je fudbal pred praznim tribinama, tek sa 300-tinjak funkcionera i predstavnika klubova.

Ova mjere naročito će pogoditi Chrisa Kempa, navijača Queens Park Rangersa iz engleskog Championshipa (drugi razred takmičenja). Naime, 52-godišnji državni službenik iz Londona nije propustio nijednu zvaničnu utakmicu "Čuvara kraljičinog parka" od septembra 1989. godine!

Kemp je bio prisutan na poslednje 1503 utakmice svojih ljubimaca od gostovanja kod Manchester Cityja na Main Roadu u septembru 1989. godine! Tokom više od tri decenije bilo je mnogo incidenata – udesa, gužvi na auto cesti – koji su prijetili da prekinu nevjerovatnu Kempovu seriju. 

Ništa ga nije moglo zaustaviti jer na gostovanja kreće ranije, unaprijed računajući na 3 sata nepredviđenih gužvi u saobraćaju. Rođenje kćerke 1998. godine planirao je u pauzi van sezone, no "omaklo mu se" pa je prinova stigla između dvije važne utakmice QPR-a.

navijac_QPR_02.jpg - undefined

Foto: Chris Kemp

"U četvrtak u 15.06 sati moja bivša supruga je rodila kćerku Nicole, a dva dana kasnije je Kevin Gallen u 15.06 sati postigao gol za QPR u meču protiv Boltona. Osjetio sam da je to neki znak", kaže ovaj posvećeni navijač. 

Za  Queens Park Rangers počeo je navijati na kraju sezone 1975-76 jer mu se "svidjelo ime kluba, a imao je nejasnu predodžbu da su iz Londona".

"Prva utakmica QPR-a koju sam uživo gledao bila je u sezona 1977-78. kada smo ugostili Newcastle. Na utakmicu me odvela moja baka, slikarka, koja je imala godišnju kartu QPR-a", sjeća se Kemp koji je dosad potrošio 80.000 funti na karte i putovanja na utakmice svojih ljubimaca.

Kemp je osvojio nekoliko nagrada kao najvjerniji navijač kluba, a kada je u februaru protiv Nottingham Foresta ispratio 1500. uzastopnu utakmicu, dobio je čestitku od trenera QPR-a Marka Warburtona. 

navijac_QPR.jpg - undefined

Twitter

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije