Messi i Salah u borbi za Zlatnu kopačku

AA
Messi i Salah u borbi za Zlatnu kopačku
Foto: AA / Messi i Salah u borbi za Zlatnu kopačku
Argentinac Lionel Messi i Egipćanin Mohamed Salah do danas najbolji su strijelci u evropskim nacionalnim ligama sa po 29 golova i glavni su kandidati za ovogodišnju nagradu Zlatna kopačka.

U slučaju da je osvoji, Messiju bi to bila peta po redu, dok Salah ima šansu da se prvi put ”upozna” sa Zlatnom kopačkom, piše Anadolu Agency (AA).

Golovi postignuti u pet najjačih liga prema popisu UEFA-inih koeficijenata množe se s dva boda, Messi i Salah trenutno dijele prvu poziciju sa po 59 bodova.

Na listi ih prati sa 27 golova Italijan Ciro Immobile koji nastupa za Lazio, te poljski napadač Bayerna iz Minhena Robert Lewandowski sa 26 golova.

Brazilac Jonas, koji nosi dres portugalske Benfice, postigao je 33 pogotka, no obzirom da se pogodak u portugalskoj ligi množi sa koeficijentom 1,5, brazilski fudbaler je tek na četvrtom mjestu liste za prestižnu nagradu.

U slučaju da Messi ove godine osvoji Zlatnu kopačku, po peti put će postati vlasnik ove nagrade i ostaviti tako iza sebe Portugalca Cristiana Ronalda, koji, također, ima četiri Zlatne kopačke.

Messi je ranije osvojio Zlatnu kopačku u sezonama 2009./10., 2011./12., 2012./13. i 2016./17. U 30 odigranih utakmica u španskoj La Ligi, Argentinac je postigao 29 golova. Protiv Eibara je postigao četiri gola, u utakmicama protiv Espanyola i Leganasa zabilježio je po hat-trick. Protiv Alavesa, Las Palmasa, Real Betisa i Girona dao je po dva gola.

Osim 29 golova i ligaškim utakmicama, Messi je protivničku mrežu zatresao šest puta u Ligi prvaka, tri puta u susretima Kupa kraljeva, te jedan pogodak u španskom Super kupu.

Zvijezda Liverpoola Mohamed Salah u prilici je da prvi put u karijeri osvoji Zlatnu kopačku.

U dosadašnjem dijelu engleskog prvenstva Salah je odigrao 31 utakmicu. U susretu protiv Watforda Salah je postigao četiri pogotka, a u susretima protiv West Ham Uniteda, Southamptona, Stoke Cityja, Leicester Cityija i Tottenham zabilježio je po dva gola

Liverpool se plasirao u polufinale Lige prvaka, a Salah je u sklopu ovog takmičenja postigao devet golova, te jedan pogodak u FA Kupu.

Messi i Salah u borbi za Zlatnu kopačku - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije