Mešanović: Ovo je tragedija bh. fudbala

Radiosarajevo.ba
Mešanović: Ovo je tragedija bh. fudbala

Kompletan kadar FK Sloboda, Uprava i igrači, u utorak su doputovali u Sarajevo. U hotelu "Hollywood" na Ilidži, održali su press konferenciju povodom odluke koju je donijela Drugostepena komisija za licenciranje u NS BiH, a prema kojoj Tuzlaci nisu ispunili sve potrebne uslove za dobijanje licence potrebne za nastup u evropskim kupovima.

Podijeljena Disciplinska komisija

"Komisija za licenciranje je pregledala svu dokumentaciju koju smo pripremali tri mjeseca. Rečeno nam je da smo predali sve što je potrebno, a onda su ponovo sjeli i odlučili da mi ne možemo u Evropu. Zatim je Komisija tražila tumačenje od Disciplinske komisije NS BiH da im kažu da li je prijetnja suspenzijom - suspenzija. Dobili su tek polovičan odgovor jer, članovi Disciplinske komisije su imali podijeljeno mišljenje. Dva člana smatrali su da to ne znači suspenziju, a druga dva da nije suspenzija, ali da se zatraži očitovanje tužioca pri NS BiH. Samo jedan član bio je protiv, onaj iz Mostar", rekao je predsjednik Slobode, Salih Šabović.

"Nama ne preostaje ništa drugo nego da sa žalbom idemo na dalje institucije. Žalićemo se FIFA i UEFA, pa neka njihove specijalizovane komisije donesu odluku o svemu. Nama je sad nejasno da li uopšte da igramo revanš susret Kupa Bosne i Hercegovine, koji bi trebali odigrati sa Slavijom. Mislim da nema smisla. Ova odluka Disciplinske komisije dovodi u pitanje regularnost takmičenja u Premijer ligi“, rekao je predsjednik tuzlanskog kluba Salih Šabović.

Pomoć Vugdalića

Mešanović je istakao da je član Evropske klupske asocijacije, Sabahudin Vugdalić, jedan od rijetkih koji je pomogao.

"Po zakonima te Asocijacije stoji da, ako neki klub, a to je u ovom u ovom slučaju Sloboda, izmiri sve obaveze prema matičnom Savezu, nijedan drugi klub ne može upasti na mjesto Slobode. Ovo je tragedija bh. fudbala. Ljudi u Savezu samo prebacuju odgovornost jedan na drugog, Iljo na Sulju, Suljo na Muju, Mujo na Čeku, a ovaj na Muniba. Ono što je njima važno je finale Lige prvaka", kazao je sportski direktor Slobode Enes Mešanović. Nakon press konferencije, kompletna delegacija Slobode uputila se prema prostorijama NS BiH, kako bi tamo pokušali pronaći neke odgovore.

Široki kriv što Sloboda ne ide u Evropu?

Me­đu ra­zlo­zi­ma ne­do­bi­ja­nja li­ce­ne­ce za evrop­ske nas­tu­pe sa Tuš­nja se, do­du­še ne­zva­ni­čno, po­slje­dnjih da­na mo­gla ču­ti i pri­ča o "za­vje­ri" iza ko­je sto­ji NK Ši­ro­ki Bri­jeg. Do­du­še, ni­ko od zva­ni­čni­ka Slo­bo­de ni­je svo­jim ime­nom i pre­zi­me­nom iza­šao u ja­vnost i iznio te tvrdnje.

Pred­sje­dnik Ši­ro­kog Bri­je­ga Zla­tan Mi­jo Je­lić na po­me­nu­te špe­ku­la­ci­je, i izja­vi za San, je krat­ko ka­zao:

"Ne bih se upu­štao u pri­ču i ko­men­ti­ra­nje po­me­nu­tog slu­ča­ja. Jer, sve što ka­žem ne­ko će je­dva do­če­ka­ti da po­gre­šno pro­tu­ma­či. Ši­ro­ki Bri­jeg ni­ti odu­zi­ma, ni­ti da­je li­cen­ce. Sve o li­cen­ca­ma i o to­me ko ih ka­ko do­bi­ja tre­ba­te pi­ta­ti Ko­mi­si­ju za li­cen­ci­ra­nje NS BiH, ko­ja ra­di po pro­pi­si­ma UEFA i FI­FA, a ne po pro­pi­si­ma ko­je je odre­dio NK Ši­ro­ki Bri­jeg", ka­zao je Je­lić.

"Ne znam ko­ja je svrha tih pri­ča, jer da je Bo­rac iz Ba­nje Lu­ke do­bio li­cen­cu, on bi umjes­to Slo­bo­de išao u Evro­pu, a ne Ši­ro­ki Bri­jeg", po­ru­čio je Zla­tan Mi­jo Je­lić.

san.ba/sportsport.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije