I Haris Medunjanin otvorio dušu: I on progovorio o Zmajevima i "Lulićevim kolačima"

Radiosarajevo.ba
I Haris Medunjanin otvorio dušu: I on progovorio o Zmajevima i "Lulićevim kolačima"
Printscreen / Medunjanin otvorio dušu: Trebali smo igrati na dva evropska i svjetska prvenstva

Haris Medunjanin igra treću sezonu u američkoj MLS fudbalskoj ligi.

Za Glas Amerike govori o igranju i životu u Americi, o reprezentativnoj karijeri i prestanku igranja za nacionalni tim, kao i o nedisciplini, koja je, po njemu, jedan od razloga zbog kojih Bosna i Hercegovina nije igrala na više velikih takmičenja.

Razgovor je počeo utakmicom Zmajeva protiv Italije u Torinu.

„Šteta za rezultat. Bila je dobra utakmica, borili smo se dobro, bolje nego Finske. Mnogo smo se branili tih 90. minuta i Italija je to iskoristila i na kraju pobijedila“, kaže, između ostalog, Medunjanin, koji nastupa za Philadelphiju Union.

Na pitanje o rezultatima i zbog čega se od velikih takmičenja Bosna i Hercegovina samo plasirala na jedno svjetsko prvenstvo i to Mundijal 2014. u Brazilu, Medunjanin odgovara:  

„Kada smo se borili kao ekipa, bilo je dobro. Kasnije je radio kakvo ko želi, i nije to funkcioniralo kako je trebalo. Mi iskusni smo trebali malo povući. Imali smo dobru reprezentaciju, generaciju koja je trebala otići najmanje na dva svjetska i dva europska prvenstva. No, trebalo se boriti svaku utakmicu“.

Medunjanin se oprostio nakon 60 susreta.

„Mislim da bih mogao još igrati. Odlučio sam da prestanem igrati za reprezentaciju. Ima dosta mladih igrača, tu su Gojak, Krunić, Vrančić... No, treba i vremena da to sve krene. Znam da narod nema strpljenja i to je pritisak na ekipu“, priča Medunjanin.

Haris Medunjanin - undefined

Foto: NSBiH: Haris Medunjanin

Na pitanje zbog čega se oprostio, Medunjanin kaže:

„Ima dosta razloga. Selektor me nekoliko puta nije zvao. Igrao sam u Americi i selektor me nije zvao, a ja to nisam htio da slušam. Već je počelo „igraš u Americi, to nije dobra liga“, nakon čega sam rekao - neću više da dolazim i neka igraju mlađi“.

U kontaktu je sa igračima iz reprezentacije BiH...

„Čujem se sa Zukanovićem i Begovićem... I ranije sam razgovarao sa Lulićem i Ibiševićem. Nismo ništa mogli promijeniti. Ibišević i Lulić su rekli da neće više da igra. Begović nije zaslužio da mu se ovo dešava. Tu treba imati malo više respekta. Begović u Engleskoj igra, treba to poštovati“, nastavlja Medunjanin.

Haris se u razgovoru za Glas Amerike dotakao se i Senada Lulića, bivšeg bh. reprezenentativca, i njegove izjave „kod nas je reprezentacija kao da dođeš malo na odmor. Jedeš kolače, porodica, pokloni... Onda idu utakmice i tu si mrtav. Tako je bilo kod nas“.

Lulić u razgovoru sa Slovencem: Kod nas je reprezentacija odmor, jedeš kolače...

„Lulić je to rekao i on tako misli... Disciplina nije bila tu, mnogi igrači su radili... Tu nije bilo autoriteta. I to ne valja. Mora se znati red. Posebno mladi su igrači dolazili i mislili da su veliki igrači. Možda se sada taj red vratio“, kazao je Medunjanin, koji je govorio o o nastupu u MLS-u i razlici između američkog i američkog nogometa.

Pogledajte intervju sa Medunjaninom:     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije