Lešinari bacili mrlju na fantastičnu Banja Luku

Radiosarajevo.ba
Lešinari bacili mrlju na fantastičnu Banja Luku

Kada je sredinom aprila 2013. godine banjalučki sudija Ognjen Valjić prekinuo utakmicu između Sarajeva i Leotara na Koševu iz jednog u to vrijeme i u izvjesnoj mjeri sasvim banalnog razloga, na trenutak se učinilo da nekakvi pozitivni vjetrovi konačno počinju ''tjerati balon'' na domaćim fudbalskim livadama. 

Koliko god se to nekome ne sviđalo, zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine, kako kažu važeći pravilnici Fudbalskog saveza naše zemlje, nije obilježje dozvoljeno na domaćim sportskim manifestacijama.

Pravilo

Ako nije dozvoljeno, a ipak je tu, onda treba da se makne i fudbalski sudija je tu sasvim običan ''organ'' koji se ne pravi pametan već poštuje ono što je zapisano i što se zove pravilo. Problem je što se napisano i izglasano na isti način ne tretira na svim stadionima. Vidjeli smo to večeras. 

Odredba istog pravilnika kaže i da zastava Vojske Republike Srpske također nije simbol dozvoljen u domaćim halama i stadionima, dakle ne treba da bude tu, a ako već jeste, onda treba da se makne, a igrači će dotad čekati. Ako se ne makne zastava, maknut će se ljudi s tribine na kojoj se zastava nalazi. 


Šetnja igrača Sarajeva ulicama Banja Luke, FOTO: Facebook
Zastava Vojske RS-a danas je ipak pronašla svoje mjesto na dijelu tribine s najvatrenijim pristalicama domaćeg kluba. Meč nije prekinut, zastava je ostala, a utakmica odigrana do kraja, a da se niko ni osvrnuo nije.

Nijedna jedina ružna riječ

Da se ne lažemo, i zastava iz prvog dijela priče i dalje se povremeno zaviori bez da se sudija počeše iza uha. Dešava se i prolazi. Klubovi nekad plate kaznu, većinom ne plate ništa. I sve je isto.

Ne treba, ipak, dozvoliti da neko ubije onaj osjećaj koji je svaki građanin ove zemlje imao danas, danas kad su igrači Sarajeva mirno prošetali prekrasnom i osunčanom Banja Lukom, gdje ih nije dočekala baš nijedna ružna riječ. Tako je bilo i tako treba biti. Ideja, dakle, nije da zavadi budalaština pojedinca ili manje skupine već suprotno: da se insistira na onom čega ovdje ima, a što se godinama baca u vodu. Banja Luka je danas ipak poslala lijepu poruku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije