Lepršava Barcelona protiv čvrstog Chelseaja

Radiosarajevo.ba
Lepršava Barcelona protiv čvrstog Chelseaja

U utorak (20.45) se igra prva utakmica polufinala Lige prvaka. Na Nou Campu najefikasnija momčad ovog natjecanja Barcelona dočekuje prošlogodišnjeg finalistu Chelsea.

Dvije nogometne filozofije igraju u nogometnom hramu Nou Campu. Lepršava Barcelona protiv čvrstog Chelseaja.

Navijači Barcelone se nadaju trećoj sreći, odnosno da će njihovi ljubimci nakon što su protekle dvije sezone ispali od engleskih suparnika, sada proći Chelsea. Prva bitka je na Nou Campu, gdje domaćin protiv Engleza ima omjer od 13 pobjeda, devet remija i dva poraza. S druge strane, Chelsea je deset puta gostovao u Španjiji i upisao tri trijumfa, uz dva neodlučena rezultata.

"Ko zna hoće li se ovaj trenutak ikada ponoviti. Cijeli svijet će gledati. U potpunosti vjerujem u svoju ekipu, ali odluka će pasti tek u uzvratu na Stamford Bridgeu. Pokušat ćemo igrati svoju igru, da lopta ide brzo", rekao je trener Barcelone Pepe Guardiola te dodao kako iznimno cijeni moćni Chelsea.

S respektom prema suparniku govori i gostujući strateg Guus Hiddink.

"Proučavam Barcelonu već dosta godina zato što volim njihov napadački nogomet. U utakmicu moramo ući s visokom razinom koncentracije ako ne želimo da nam se dogodi ono što je zadesilo Bayern', izjavio je Hiddink, koji ima problema i sa sastavom jer zbog povreda nema Carvalha, Deca, Ferreire i J. Colea.

Za razliku od Chelsea, katalonski ponos može računati na sve najbolje, a kao one najopasnije treba spomenuti ofenzivni trio Messi, Henry i Eto'o te defanzivni vezni dvojac Xavi – Iniesta. U Chelseaju se najviše očekuje od kostura momčadi, Čecha na golu, Terryja u obrani, Lamparda u vezi te Drogbe u napadu.

Ova dva kluba su se posljednjih desetak godina osam puta ogledali u Ligi prvaka.

U sezoni 1999/00. u četvrtfinalu uspješnija je bila Barcelona, koja je usprkos porazu iz prve utakmice 3:1 u uzvratu slavila u produžecima s 5:1. Pet godina kasnije na Nou Campu je u osmini finala bilo 2:1, ali je Chelsea u drugoj utakmici napravio preokret i s pobjedom 4:2 otišao u novi krug. Odmah sljedeće sezone 2005/06, ponovo u osmini finala, Barcelona je pokorila Stamford Bridge sa 2:1, a kod kuće je održala 1:1. U sezoni 2006/07. igrali su u skupini A, a Chelsea je u Londonu slavio 1:0, dok je u Barceloni izvukao 2:2.

U ligi / kupu prvaka Barcelona je dva puta otišla do kraja, 1992. (Sampdoria) i 2006. (Arsenal), a tri puta je poražena u finalnoj utakmici, 1961. (Benfica), 1986. (Steaua) i 1994 (Milan). Chelsea se nikada nije dokopao evropskog trona, a najbliže naslovu je bio prošle sezone kada je u finalu izgubio od Manchester Uniteda nakon izvođenja jedanaesteraca.

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije