Sjećanja / Legenda hrvatskog fudbala: S ponosom sam igrao za Jugoslaviju

17. 10. 2020. u 15:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Simon Kuper, autor "Soccernomicsa", bestsellera NY Timesa, i mnogih drugih klasika o fudbalu putem videolinka razgovarao je sa Zvonimirom Bobanom, slavnim hrvatskim i jugoslovenskim fudbalerom, prenosi Index.hr.

Boban je postao neka vrsta simbola hrvatske "fudbalske nezavisnosti", kada je 13. maja uoči neodigrane utakmice Dinamo – Crvena Zvezda napao policajca na maksimirskom stadionu.

"Imao sam predivno djetinjstvo u malom mjestu. Stalno smo bili na ulici, igrali fudbal, bavili smo se sportom. Takav je bio život u Jugoslaviji. Tada se ne pitaš u kakvoj državi živiš. Bili smo djeca. Kasnije su se pojavila neka pitanja, posebno o slobodi, o slobodi izražavanja. Zašto ne mogu reći ono što mislim? Zašto mi to neko brani? S druge strane je bilo i pozitivnih stvari u bivšoj državi", govorio je Boban i pojasnio da se u Jugoslaviji nije smjelo ono osnovno - izraziti pripadnost svom narodu.

Kaže da je u Jugoslaviji bilo "puno dobrih stvari", ali…

"Nije se smjelo biti Hrvat, nismo se smjeli nadati da ćemo jednog dana imati slobodnu Hrvatsku. U Jugoslaviji je bilo puno dobrih stvari, to treba uvažiti i znati. Režim je ulagao u sport i obrazovanje, ali normalno je da želiš biti ono što jesi. Moja porodica je sanjala o slobodnoj Hrvatskoj i to smo željeli. Htjeli smo barem mogućnost da se izrazimo kao ljudska bića", rekao je Boban.

Ipak, kaže da je s ponosom igrao za Jugoslaviju, u čijem dresu je postao svjetski omladinski prvak 1987. u Čileu.

"Igrao sam za Jugoslaviju sa svom snagom i ponosom. To je bila moja reprezentacija. Zlato u Čileu bilo je više od sna, nešto nevjerovatno. Ostali smo prijatelji, bez obzira na političke okolnosti, historijske tragedije, rat i sve ostalo. Bili smo suigrači, oni su bili Srbi, ja sam Hrvat, neki ljudi su se osjećali kao Jugosloveni. Na terenu smo bili kao jedno", ispričao je Boban.

NEMA KOMENTARA