Legenda hrvatskog fudbala: S ponosom sam igrao za Jugoslaviju

0
Radiosarajevo.ba
Legenda hrvatskog fudbala: S ponosom sam igrao za Jugoslaviju
Izvor: Tomislav Mihajlović / Zvonimir Boban

Simon Kuper, autor "Soccernomicsa", bestsellera NY Timesa, i mnogih drugih klasika o fudbalu putem videolinka razgovarao je sa Zvonimirom Bobanom, slavnim hrvatskim i jugoslovenskim fudbalerom, prenosi Index.hr.

Boban je postao neka vrsta simbola hrvatske "fudbalske nezavisnosti", kada je 13. maja uoči neodigrane utakmice Dinamo – Crvena Zvezda napao policajca na maksimirskom stadionu.

"Imao sam predivno djetinjstvo u malom mjestu. Stalno smo bili na ulici, igrali fudbal, bavili smo se sportom. Takav je bio život u Jugoslaviji. Tada se ne pitaš u kakvoj državi živiš. Bili smo djeca. Kasnije su se pojavila neka pitanja, posebno o slobodi, o slobodi izražavanja. Zašto ne mogu reći ono što mislim? Zašto mi to neko brani? S druge strane je bilo i pozitivnih stvari u bivšoj državi", govorio je Boban i pojasnio da se u Jugoslaviji nije smjelo ono osnovno - izraziti pripadnost svom narodu.

Kaže da je u Jugoslaviji bilo "puno dobrih stvari", ali…

"Nije se smjelo biti Hrvat, nismo se smjeli nadati da ćemo jednog dana imati slobodnu Hrvatsku. U Jugoslaviji je bilo puno dobrih stvari, to treba uvažiti i znati. Režim je ulagao u sport i obrazovanje, ali normalno je da želiš biti ono što jesi. Moja porodica je sanjala o slobodnoj Hrvatskoj i to smo željeli. Htjeli smo barem mogućnost da se izrazimo kao ljudska bića", rekao je Boban.

Ipak, kaže da je s ponosom igrao za Jugoslaviju, u čijem dresu je postao svjetski omladinski prvak 1987. u Čileu.

"Igrao sam za Jugoslaviju sa svom snagom i ponosom. To je bila moja reprezentacija. Zlato u Čileu bilo je više od sna, nešto nevjerovatno. Ostali smo prijatelji, bez obzira na političke okolnosti, historijske tragedije, rat i sve ostalo. Bili smo suigrači, oni su bili Srbi, ja sam Hrvat, neki ljudi su se osjećali kao Jugosloveni. Na terenu smo bili kao jedno", ispričao je Boban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije