Senegal s nekoliko vrhunskih nogometaša u prijateljskoj utamici testira Zmajeve

F. Z.
Senegal s nekoliko vrhunskih nogometaša u prijateljskoj utamici testira Zmajeve
Foto: EPA / Sadio Mane
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon pobjede u Razgradu nad Bugarskom (1:0), sutra će u francuskom Le Havreu igrati protiv reprezentacije Senegala.

Reprezentaciju Senegala pamtimo po fantastičnoj generaciji koja se prije 16 godina u Japanu i Južnoj Koreji predstavila svijetu. Ekipa predvođena El-Hadji Dioufom, Khalilouom Fadigom, Papa Bouba Diopom, Henrije Camarom i fantastičnim čuvarom mreže Tonyjem Silvom šokirala je fudbalski svijet i došla do četvrtfinala Svjetskog prvenstva.

Na otvaranju je pao aktuelni prvak svijeta Francuska, a Senegal je u četvrtfinalu poražen od Turske rezultatom 1:0. Bio je to prvi i do sada jedini nastup Senegala na smotri najboljih reprezentacija svijeta, a Lavovi Terange opet će se svijetu predstaviti u Rusiji ovoga ljeta.

U današnjoj reprezentaciji Senegala imamo nekoliko vrhunskih fudbalera, a praktično svi igraju na Starom kontinentu. Izdvajaju se fudbaler Napolija Kalidou Koulibaly, Evertonov Idrissa Gueye, Monacov Keita Balde, Bursin Moussa Sow, West Hamov Cheikhou Kouyate i Liverpoolov Sadio Mane.

Na svoje drugo Svjetsko prvenstvo Senegal se plasirao bez poraza, a isto su iz Afrike napravili Nigerija i Tunis. Senegalci su u šest utakmica ostvarili četiri pobjede i dva remija, uz 14 osvojenih bodova. Zanimljivo je da su Senegalci postigli 10 golova u šest utakmica, a samo se jedan fudbaler dva puta upisao u strijelce. Napadač Rennesa Diafara Sakho postigao je dva gola. Dakle opasnost od Senegalaca "prijeti sa svih strana".

Najbolji strijelac Senegala u ovoj reprezentaciji je Moussa Sow sa 18 postignutih golova u 49 utakmica, dok je Mane postigao 14 golova u 50 utakmica. Kapiten je West Hamov Cheikhou Kouyate, dok je najviše nastupa skupio Idrissa Gueye.

Dvije ipak najveće zvijezde su bez ikakve sumnje Kalidou Koulibaly i Sadio Mane. Koulibaly je stub odbrane Senegala i talijanskog Napolija koji ove sezone vodi veliku bitku za titulu prvaka Italije s nedodirljivim Juventusom. Vrijednost Koulibalyja procijenjena je na 50 miliona eura. Najveća zvijezda u ovoj ekipi Senegala svakako je Sadio Mane koji ove sezone u tandemu sa Salahom izluđuje protivničke odbrane i golmane. Postigao je 14 golova u dresu Redsa ove sezone i skupio devet asistencija i jako je važan kotačić u mašini Jurgena Kloppa.

U Premiership je došao iz austrijskog Salzburga koji posljednjih nekoliko sezona "radi" na Red Bullov pogon i uspio je "izbaciti" nekoliko odlični fudbalera. Mane je rođen u malom senegalskom gradu Sedhiou koje ima populaciju od svega 24.213 stanovnika i nalazi se na Casmance rijeci, a odrastao je u selu Bambali. Tu je upisao senegalsku fudbalsku akademiju, a potom je 2011. godine preselio u Francusku u redove Metza iz kojeg se u fudbalski svijet "lansirao" i Miralem Pjanić. Nakon Metza Mane je prešao u Salzburg, a nakon dvije odlične sezone u gradu Mozarta Mane je prešao u redove Southamptona. Svece sa St. Marysa napustio je 2016. godine i sada nosi dres slavnog Liverpoola.

Sadio Mane je musliman i vjeru prakticira i izuzetno poštuje, baš kao i njegov partner iz ofanzivne linije Liverpoola, Egipćanin Mo Salah. Nije to nikakvo iznenađenje s obzirom na to da u Senegalu živi 90 posto muslimana i deset posto kršćana. Mane svjestan teške situacije u kojoj je njegova, ali i ostale države u Africi daje mnogo novca u dobrotvorne svrhe.

"U Senegalu živi 90 posto muslimana i možda 10 posto kršćana. Svi žive u harmoniji i svi su prijatelji. Moj najbolji prijatelj Luke je kršćanin i često smo išli jedan drugom u posjetu. Ne postoji nikakav sukob između vjere i činjenice da sam želio igrati fudbal. Odgojen sam kako treba i moji roditelji su ponosni što sam profesionalni fudbaler. Oni još uvijek žive u istoj kući u mjestu gdje sam rođen. Kupio sam kuću u Dakaru, glavnom gradu Senegala i ako žele tamo preseliti to mogu uvijek napraviti", rekao je u intervjuu za Daily Mail fudbaler Redsa.

Zanimljivo je da je Maneu otac imam džamije iz njegovog rodnog sela, koju je upravo fudbaler Liverpoola renovirao. Mane kaže kako poštuje pravila Islama, klanja pet puta dnevno i nikada ne pije alkohol. Investira novac u lokalnu zajednicu, pomaže lokalno stanovništvo i pokušava stvoriti preduvjete za ljepši i bolji život druge senegalske djece koja sanjaju iste snove kao i on prije 20-ak godina. Skromni dečko iz vrha napada Senegala bit će najveća opasnost za Roberta Prosinečkog i njegove izabranike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije