Plemićima druga titula! Zrinjski pobijedio Velež i osvojio Kup BiH

4
Radiosarajevo.ba
Plemićima druga titula! Zrinjski pobijedio Velež i osvojio Kup BiH
Foto: AA / Detalji s utakmice

Fudbalski klub Zrinjski osvajač je ovogodišnjeg Kupa Bosne i Hercegovine.

Oni su danas, 17. maja, u finalu Kupa, na terenu stadiona Bilino polje u Zenici, savladali FK Velež, rezultatom 0:1.

Glavni sudija na meču bio je Luka Bilbija.

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

Zrinjski je ovom pobjedom osvojio duplu krunu - prvi put u svojoj historiji a nakon što su osvojili titulu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine tri kola prije kraja prvenstva. 

Bez obzira na kišu i nevrijeme, atmosfera u Zenici bila je 'vatrena', iako ju je pokvario potez navijača Zrinjskog koji su, kod intoniranja himne, okrenuli leđa. Također, Ultrasi su uoči utakmice skinuli zastavu Veleža koja se nalazila na jarbolu iza sjeverne tribine na kojoj su bili smješteni.

Finale Kupa BiH: Ultrasi napravili sramotan gest tokom intoniranja himne Bosne i Hercegovine

Finale Kupa BiH: Ultrasi napravili sramotan gest tokom intoniranja himne Bosne i Hercegovine

A, na teren su istrčali, za Velež - Hadžikić, Zeljković, Pršeš, Hrkač, Anđušić, Šikalo, Haskić, Ćuković, Vehabović, Dejanović, Lauš, te za Zrinjski - Marić, Barišić, Ćorluka, Ivančić, Ćuže, Jakovljević, Sučić, Ilinković, Memija, Tičinović i Bilbija.

Utakmica je počela u 18 sati, a već u petoj minuti bilježi se prekršaj za Zrinjski u opasnoj zoni, na nekih 20-ak metara od gola Veleža: Ilinković je centrirao, ali se Jakovljević našao u nedozvoljenoj poziciji.

U prvih petnaest minuta igre uglavnom nije bilo kakvih opasnosti i igrao se prilično obazriv meč. U 18. minuti vidjeli smo i malo uzbuđenja pred golom Veleža, kada je Ćorluka centrirao, no Zeljković "sklanja" loptu u zadnji trenutak. 

📸 | FK Velež - HŠK Zrinjski

Posted by HŠK Zrinjski Mostar on Wednesday, May 17, 2023

Zrinjski je imao odličnu šansu u 32. minuti, kada je Tičinović šutirao s dvadesetak metara, ali Hadžikić bez problema brani.

Plemići su do pogotka zamalo došli i u 42. minuti, nakon kornera, nakon kojeg je šutao Bilbija, ali lopta odlazi pored gola.

Sudija je svirao dvije minute nadoknade prvog poluvremena, u kojem smo gledali oprezan fudbal i meč u kojem je dominirao Zrinjski, bar kad je bila riječ o posjedu lopte, a imali su i dvije šanse (iz kornera). Fudbaleri Rođenih u prvom dijelu utakmice fokusirali su se na kontre.

[POLUVRIJEME] FK Velež Mostar - HŠK Zrinjski Mostar 0:0 Nakon prvih 45 minuta, rezultat je početnih 0:0. Samo jako! Samo ZAJEDNO! #musvdg #RođeniZaVječnost #KupBiH

Posted by FK Velež Mostar on Wednesday, May 17, 2023

Tri minuta nakon početka Šikalo iz Veleža dobija žuti karton (prvi karton na utakmici), a onda u 52. gledamo i prvi pogodak. Naime, Ćorluka je centrirao s desne strane, dugo je lopta putovala, no odbrana Veleža se nije najbolje snašla, što je kaznio Ćuže koji s nekoliko metara iskosa pogađa mrežu Veleža. 

Ekipa Veleža nakon ovoga kreće nešto ofanzivnije. U 58. minuti su imali dobru priliku, kada je Halilović šutirao sa 16 metara, no Ćorluka je u bloku. 

U 72. minuti kraći prekid zbog bakljade navijača Veleža. 

Meč bio kratko prekinut zbog bakljade
Foto: Sport1: Meč bio kratko prekinut zbog bakljade

U 79. minuti Velež je zamalo došao do pogotka, nakon greške odbrane Zrinjskog, kada je lopta došla do Halilovića koji je šutirao s dvadesetak metara, ali je lopta otišla pored gola.

Par minuta kasnije, nakon prekida, nova šansa za Zrinjski. Korner izvodi Kamenar, Barišić pokušava glavom, ali golman Veleža brani ovo bez problema.

U 86. minuti vidjeli smo možda najbolju šansu za Velež na utakmici! Anđušić je šutao s nekih 25 metara, ali lopta i ovaj put odlazi pored gola.

U drugom poluvremenu, vidjeli smo i nešto više žutih kartona - Sučić, Malikinušić i Bilbija. Nakon Bilbijinog kartona, u 89. minuti, saznali smo da će se igrati šest minuta produžetaka.

Detalji s utakmice
Foto: AA: Detalji s utakmice

Velež je u posljednjim minutama susreta pokušavao, imao više šansi, ali lopta nije htjela ući u mrežu. Hrkač je čak dobio žuti karton zbog prigovora dvije minute prije kraja. Vehabović dobija potom crveni karton (iako je zamijenjen ranije), a s dijela tribina gdje su navijači Veleža u teren je doletjelo nekoliko stolica.

No, rezultat ostaje isti do kraja. Nula naprema jedan za Plemiće, koji osvajaju drugu titulu ove godine.

FK Zrinjski je na putu do finala igrao protiv FK Zvijezda 09 (4:0), FK Laktaši (4:0), FK Radnik Bijeljina (5:1) i FK Tuzla City (7:0). FK Velež je, s druge strane, porazio TOŠK Tešanj (2:0), FK Posušje (2:0), FK Slogu Doboj (7:0) i FK Željezničar (3:1). 

[twitter]https://twitter.com/NFSBiH/status/1658895562551304205[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije