Kreće revolucija u Ligi prvaka: Bit će manje iznenađenja i više utakmica

Radiosarajevo.ba
Kreće revolucija u Ligi prvaka: Bit će manje iznenađenja i više utakmica
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ugledni Times otkriva da su UEFA i ECA, Udruženje europskih nogometnih klubova, blizu dogovora o promjeni formata Lige prvaka.

Njime bi se tokom sezone LP-a igrala još šest kola druge grupne faze, koja bi nastupila nakon prve faze po grupama. Times navodi da je ovo najvjerojatniji način na koji će se povećati ionako veliki broj utakmica elitnog klupskog natjecanja, premda se razmatraju i još neki modeli kako dodati još mečeva tokom sezone, prenosi Index.hr.

UEFA bi se uvođenjem druge grupne faze u LP vratila sistemu kakav je u tom natjecanju bio do 2003. Tada su u drugoj fazi bile četiri grupe s po četiri kluba, što je kasnije zamijenjeno nokaut-fazom koja je počinjala od osmine finala. Prema aktuelnom sistemu finalisti od grupe do meča za naslov igraju 13 utakmica, a po novom sistemu, s dvije grupne faze, klubovi koji dođu do kraja igrali bi 17 mečeva. Po šest u obje grupe, zatim po dva u četvrtfinalu i polufinalu te jedan u finalu.

Kako bi se to moglo ostvariti, potrebno je pronaći termine u već pretrpanom kalendaru, to će imati veliki i to loši utjecaj na domaća natjecanja, kao što je kup ili u Engleskoj Liga kup. Njih će najbolji klubovi zbog dodatnog broja utakmica u Ligi prvaka ubuduće od početka do kraja igrati s rezervnim ili mladim ekipama i tako će donedavno važna, prestižna i kultna natjecanja postati potpuno nebitna. Jer koga to zanima ako u drugoj grupnoj fazi zajedno u skupini mogu biti Real, Juventus, Chelsea i PSG?

Drugu grupnu fazu UEFA dodaje kako bi se ubuduće izbjegla neugodna iznenađenja po njen i budžet najbogatijih klubova, a to su njihova ispadanja iz Lige prvaka nakon skupine. Promjenom koja se sprema natjecanje bi u Ligi prvaka nastavile i momčadi koje grupu okončaju na trećem mjestu i to tako da bi i one išle u drugu grupnu fazu. Primjerice, Inter, Ajax i Benfica, veliki i bogati klubovi koji su ove sezone grupu završili na trećem mjestu, za što su utješno poslani u nokaut-fazu Europa lige, bili bi pošteđeni te tlake da je ove sezone novi format. Četvrtoplasirani klub iz grupne faze LP-a, dakle ove sezone Dinamo, također bi nastavio natjecanje u Europi i to u Europa ligi.

Naravno, UEFA će povećanje broja utakmica u Ligi prvaka, te to što natjecanje u njoj nastavljaju i klubovi koji grupu završe i na trećem mjestu, prikazati kao pomoć manjim klubovima i savezima, premda je jasno da je to tek još jedan instrument osiguranja da najmoćniji i najbogatiji ne mogu ispasti iz LP-a.

Pretvaranje nokaut-faze i četvrtfinala u dvije grupe po četiri kluba, što je još jedna zamisao redizajna LP-a, donijelo bi još više dvoboja vrhunskih klubova, ali i najbogatijim izbilo iz glave zamisli o izlasku iz Lige prvaka i pokretanju Super lige.

UEFA dakle grabi prema potpunoj amerikanizaciji nogometa, kojom će se za najvažniji trofej bez straha od ispadanja boriti uvijek isti klubovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije