Kreće nokaut faza: Može li PSG prekinuti crnu seriju u mečevima s Barcelonom

Radiosarajevo.ba
Kreće nokaut faza: Može li PSG prekinuti crnu seriju u mečevima s Barcelonom
Liga prvaka vraća se večeras, a na programu su dvije utakmice prvog susreta osmine finale najelitnijeg klupskog takmičenja. Barcelona će gostovati PSG-u na Parku prinčeva, dok će Benfica na svom Estadio da Luzu dočekati Borussiju iz Dortmunda.

Svakako da susret između Benfice i Dortmunda pada u drugi plan pored velikog derbija i atraktivnih ekipa između PSG-a i Barcelone.

Benfica_Borussia_FB.jpg - Kreće nokaut faza: Može li PSG prekinuti crnu seriju u mečevima s Barcelonom

Benfica se u osminu finala kvalificirala kao drugoplasirana ekipa u grupi B gdje je imala osam bodova, tri manje od prvoplasiranog Napolija. Benfica je u šest grupnih utakmica upisala dvije pobjede, dva remija i dva poraza.

Što se tiče njemačke ekipe, oni su na veoma atraktivan način pronašli svoj put ka osmini finala. Završili su na prvom mjestu grupe F u kojoj je još bio i Real Madrid, Legija i Sporting iz Lisabona. Iako je prije početka grupne faze prvo mjesto u grupi F već bilo "rezervirano" za kraljevski tim, Milioneri su pomrsili planove ekipi Zinedinea Zidanea koja je zasigurno jedan od najvećih kandidata za osvajanje ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka. Dortmund je u grupi imao četiri pobjede i dva remija u šest utakmica. Dva remija su upisali protiv Real Madrida (obje utakmice su završile rezultatom 2-2).

Što se tiče igre Milionera ove sezone, u više navrata su pokazali da se radi o veoma dobrom timu, koji veoma dobro iskorištava svoje šanse, pogotovo preko brzonogog Aubameyanga, i veoma su dobri u kontranapadima (jedni od najboljih u Europi). 

Benfica je ove sezone u dosta utakmica pokazala slične osobine Dortmundu, brz nogomet, dobar kontra napad, brzi krilni igrači, individualne vještine nogometaša često znaju biti presudne u portugalskom timu. Međutim, u dosta navrata su podbacili u obrani i lako dozvoljavali protivniku da dođe do pogotka.

Mogući sastavi:

Benfica: Ederson; Semedo, Luisão, Lindelöf, Eliseu; Fejsa, Pizzi, Salvio, Carrillo/Almeida; Jonas, Mitroglou.

Dortmund: Bürki; Piszczek, Sokratis, Bartra, Schmelzer; Weigl, Castro, Raphaël Guerreiro, Dembélé, Reus; Aubameyang.

PSG_Barcelona_FB.jpg - Kreće nokaut faza: Može li PSG prekinuti crnu seriju u mečevima s Barcelonom

Paris Saint-Germain i Barcelona nastavljaju svoje poznato rivalstvo u osmini finala Lige prvaka na Parku prinčeva za Valentinovo. Aktualni prvaci Francuske i Španije su se susreli šest puta u europskom elitnom klupskom natjecanju u posljednje četiri godine, uključujući i dva četvrtfinala, gdje je Barcelona u oba bila pobjednik.

Jedini put kada je PSG pobijedio Barcelonu je bilo u četvrtfinalu 1994/95 (ukupan rezultat je bio 3-2). U 2012-13, Barcelona je prošla samo zbog golova u gostima, jer su u Parizu završili sa 2-2, dok je na Camp Nou bilo 1-1, a Pedro je postigao odlučujući gol u 71. minuti, gdje je spasio svoj tim od mogućeg ispadanja.

Prije dvije sezone, igrali su u grupnoj fazi i oba kluba su uživala u pobjedama kod kuće, a zatim su se opet susreli u četvrtfinalu. Barcelona je prevladavala u to vrijeme mnogo lakše, gdje ih je u ukupnom rezultatu pobijedila sa 5-1, s Neymarova tri gola.

PSG je zamijenio trenera Laurent Blanca prošlog ljeta s Unai Emeryjem, koji je tri puta osvojio Europa ligu i pokušava da poboljša svoje izglede na kontinentu, jer su oni u potpunosti dominirali u domaćim takmičenjima u posljednjih nekoliko godina.

No, svakako je da u prvoj polovici sezone zamjena trenera i nije izgledala baš kao pametan potez jer su kraljevi Francuske lige propustili prvo mjesto grupe A, zbog lošeg rezultata protiv Ludogoretsa u posljednjoj utakmici, dopuštajući Arsenalu da ih prestigne. Zbog toga su dobili mnogo težeg protivnika u osmini finala. Emery je također poslao PSG malo unatrag i u francuskoj ligi, gdje nisu baš sjajni kao prošlih godina, dok ih ni kladionice ne favoriziraju baš u ovom susretu.

Luis Enriqueova ekipe je u međuvremenu pobijedila pet od svojih šest utakmica u skupini C s iznimkom poraza od Manchester Cityja u gostima (3-1), dok je Lionel Messi jasno najbolji strijelac u Ligi prvaka sa deset golova, što je četiri više od PSG-ovog Edison Cavanija.

Mogući sastavi

Paris: Trapp; Aurier, Marquinhos, Kimpembe, Maxwell; Verratti, Rabiot, Matuidi; Lucas, Cavani, Draxler.

Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Rakitić, Busquets, Iniesta; Messi, Luis Suárez, Neymar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije