Kraljevska porodica Katra najavila početnu ponudu od 5 milijardi funti za Manchester United

0
Radiosarajevo.ba
Kraljevska porodica Katra najavila početnu ponudu od 5 milijardi funti za Manchester United
Foto: EPA-EFE / Manchester United

Katarski investitori pripremaju početnu ponudu od otprilike 5 milijardi funti (11 milijardi KM) za Manchester United.

Konzorcij koji uključuje Hamada bin Jassima bin Jabera Al Thanija, bivšeg premijera zemlje i bivšeg šefa Uprave za investicije Katara, postavlja završne detalje na prijedlog za kupovinu engleskog kluba od američke porodice Glazer.

Dionice Manchester Uniteda porasle su za čak 5,9 posto na tržištu u petak. Dionice su u četvrtak u New Yorku porasle za 9,7 posto, što je klubu dalo vrijednost od 4.4 milijarde dolara (8.1 milijardi KM), piše Bloomberg.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ugovor za Manchester United bi mogao predstavljati najveće preuzimanje profesionalnog sportskog kluba do sada, potencijalno premašivši 4,65 milijardi dolara (8.5 milijardi KM) koje je prošle godine platila grupa koju je predvodio nasljednik Walmarta, Rob Walton za NFL tim Denver Broncos.

Svaka ponuda iz Katara vjerovatno će se suočiti s konkurencijom britanskog milijardera Jima Ratcliffea, navijača Manchester Uniteda koji je već tražio financiranje od banaka, uključujući Goldman Sachs Group Inc., za vlastitu ponudu.

Bloomberg News je ove sedmice objavio da QIA pomaže u pripremama za ponudu zajedno s lokalnim porodičnim uredima u Kataru. Razmatranja su u toku, a konačne odluke o veličini ili vremenu bilo kojeg prijedloga nisu donesene. Predstavnik šeika Hamada nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Manchester United je jedno od najvećih imena u svjetskom sportu i predmet je sve veće spekulacije o preuzimanju otkako je Bloomberg News objavio da je porodica Glazer otvorena za prodaju dionica. Banka Raine Group savjetuje porodicu Glazers.

Klub sa sjeverozapada Engleske osvojio je rekordnih 13 titula u Premijer ligi Engleske i konstantno je mogao privući najveće zvijezde igre, uključujući Cristiana Ronalda, Paula Pogbu i Zlatana Ibrahimovića.

Dok se njegova dominacija u engleskom fudbalu posljednjih godina prebacila na rivala Manchester City, koji je osvojio više titula otkako su ga preuzeli investitori iz Abu Dhabia 2008. godine, Manchester United u posljednje vrijeme uživa u oživljavanju igre pod novim trenerom Erikom Ten Hagom.

Ponuda Katara mogla bi biti zakomplikovana činjenicom da Qatar Sports Investments, državni entitet koji je odvojen od QIA-e, već posjeduje francuski klub Paris Saint-Germain. Propisi upravnog tijela evropskog fudbala, UEFA, navode da se timovi s istim većinskim vlasnikom ne mogu oba natjecati na glavnim turnirima u regiji, uključujući Ligu prvaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije