Konačno: Poznato kada će reflektori postati obaveza na stadionima Premijer lige BiH

Radiosarajevo.ba
Konačno: Poznato kada će reflektori postati obaveza na stadionima Premijer lige BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Nebo iznad Grbavice

Nogometni savez BiH (NS/FS BiH) je u avgustu 2017. godine pokrenuo Projekat unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telecom Premijer lige BiH.

Neposredni povod je bila hitna rekonstrukcija rasvjete na stadionu "Grbavica" za potrebe odigravanja kvalifikacione utakmice BiH – Belgija.

U NS/FS BiH su odlučili u Projekat uključiti klubove i lokalne zajednice, i uz pomoć FIFA Forward programa, "osvijetliti" stadione Premijer lige BiH.

NS/FS BiH je obezbijedio nabavku i montažu reflektorskih tijela, te uradio i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebale da pripreme izradu i montažu trafo stanica, reflektorskih stubova sa temeljima i razvod elektroinstalacija.

Rok za realizaciju kompletnog projekta je juni 2020.godine, a Izvršni odbor je u skladu sa tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020/2021. bude obavezujući uslov za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima.

U toku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima "Pecara" u Širokom Brijegu i "Pod Bijelim brijegom" u Mostaru. U toku su pripreme za montažu stubova i instalacija na "Gradskom stadionu" u Bijeljini (montaža je planirana za sedam dana).

U završnoj su fazi pregovori sa gradom Tuzla i FK Sloboda oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na stadionu "Tušanj". FK Velež je potpisao ugovor za isporuku stubova reflektorske rasvjete za početak 2020.godine, a za kraj mjeseca novembra je planiran početak radova na izradi temelja za te reflektorske stubove.

NS/FS BiH je potpisao ugovor o realizaciji projekta sa gradom Prijedor i FK Rudar za proljeće naredne godine a prema informacijama koje smo dobili u ovom trenutku se radi i na planiranju sredstava u budžetu grada za 2021.godinu.

Općina Kakanj i FK Mladost bi trebali do kraja mjeseca potpisati ugovor sa NS/FS BiH oko realizacije ovog projekta koja bi počela u proljeće naredne godine, kao u slučaju Grada Prijedora. Na čekanju su aplikacije FK Borac iz Banja Luke i FK Slavija iz I.Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije