Kolika je moć Lionela Messija

Alen Tabaković
Kolika je moć Lionela Messija
Čak i oni koji nisu zaljubljenici u fudbal i ne grizu nokte svaki put kada njihova ekipa igra neku utamicu znaju ko je Lionel Messi.

Njegovo ime odzvanja tako jako da je u španskom jeziku napravljena kovanica inmessionante kako bi se odala počast genijalcu iz Rosarija. I baš kao što značenje riječi kaže, Messi posjeduje sposobnost neograničenog samopoboljšanja te perfektnog igranja fudbala.

Ali, zaboravimo na trenutak svu magiju koju nam je Argentinac podario tokom godina. Superiornost koja se ogleda kroz jednostavnost igranja, koju on već godinama demonstrira, je sasvim logično, u fokusu i često se zanemaruje važnost i težina koju svaki njegov postupak ima van terena.

Lionel Messi nije samo još jedan fudbaler. Njegov život je poput izvanredno režiranog holivudskog filma u kojem siromašni argentinski dječak, uprkos veoma komplikovanom
medicinskom problemu, postaje, vjerovatno, najbolji fudbaler kojeg je svijet ikada vidio.

Napuštanje rodne Argentine, proba u Barceloni, te dostizanje statusa kultne ličnosti u ovom klubu koji gaji romantičarsku viziju igranja fudbala, samo su elementi koji priču Argentinca čine savršenim scenarijem. I premda fudbal koji još uvijek demonstrira garantira da ćemo Messija na najvišem nivou gledati i u godinama pred nama, tek brada i kapitenska traka podsjećaju da je nekada, u fudbal zaljubljeni, dječak danas odrastao čovjek.

I umjesto da uživaju u činjenici da u svojim redovima imaju ponajboljeg fudbalera kojeg je svijet ikada vidio, navijači Barcelone danas strijepe kao nikada do sada. Niko se ne usuđuje na glas postaviti pitanje o kojem svi razmišljaju - Da li Messi zaista može napustiti Barcelonu?

lionel_messi_EPA (3).jpg - undefined

Foto: EPA

Svjedoci smo trenda nevjerovatnog porasta vrijednosti transfera koji prijete da potpuno izmijene fudbal kakav danas poznajemo i veoma je teško tvrditi kako će se stvari odvijati. Novac koji dolazi sa istoka pokazao je da je sve moguće. Transfer Neymara u PSG promijenio je shvatanje otkupnih klauzula u ugovorima igrača i velikani su, u strahu od gubitka kontrole nad svojim zvijezdama, već počeli povećavati iste.

Barcelona je gubitkom Neymara pretrpila strašan udarac. Ali ono što bi moglo uslijediti bilo bi neuporedivo teže za prihvatiti svim fanovima ovog katalonskog kluba. Naime, Messi još uvijek nije produžio svoj ugovor i od naredne sezone bi mogao napustiti klub bez odštete. Neymar je napustio poljuljanog katalonskog giganta, ali je klub zaradio ogroman novac od njegove prodaje.

Jasno je da ne postoji novac kojim bi se mogao nadomjestiti gubitak Messija i smiriti gnjev navijača koji bi uslijedio ukoliko bi on napustio klub, ali sama činjenica da je rukovodstvo kluba dopustilo da ponajbolji igrač današnjice dođe u takvu situaciju zaista je nevjerovatna.

O nesposobnosti sadašnjeg rukovodstva Barcelone već sam pisao i na to ne vrijedi trošiti riječi. Barcelona je danas samo sjena tima od kojeg se očekuje da protivnika, ma ko to bio, pobijedi sa stilom. Danas na Camp Nou pušu neki drugi vjetrovi a mogući odlazak Messija jasno ukazuje na ozbiljnost situacije.

Da li je ljubavna veza Messija i Barcelone zaista došla do kraja?

I pored svih problema i malverzacija trenutnog rukovodstva, teško je povjerovati da Messi želi napustiti klub. Nekada stidljivi dječačić danas je vođa na terenu. Sa statusom polubožanstva među navijačima, njegov je uticaj van terena još i veći.

Moć Lionela Messija je u ovom trenutku tolika da on svojom odlukom, htio to ili ne, direktno utječe na sudbinu trenutnog odbora Barcelone, a samim time i kluba. Već krajem godine trenutna rukovodeća struktura se susreće s glasanjem o povjerenju, gdje će članovi pokazati koliko im vjeruju. Proces je pokrenuo Augusti Benedito, koji će pokušati “zbaciti s trona” trenutnog predsjednika Bartomeua i njegov tim.

lionel_messi_EPA (2).jpg - undefined

Foto: EPA

Barcelona je danas tim kojem se ne vjeruje. Previše je mutnih radnji koje su krenule s bivšim predsjednikom Rosellom, a nastavile se s Bartomeuom, njegovim čovjekom od povjerenja koji je postao predsjednik nakon što je Rosell suočen sa tužbom, zbog nikada do kraja razjašnjenog transfera Neymara, napustio tu funkciju. Danas je Barcelona tim koji ima predsjednika kojem sve manje članova vjeruje.

Podsjetimo se da je isti taj čovjek javno izjavio kako je Messi potpisao novi ugovor još s početkom ljetne pauze. Sada se ispostavilo da potpis ugovora nije ni na vidiku, a da stvar bude još komplikovanija Iniesta se nalazi u sličnoj situaciji. Ovi teški propusti bi vrlo lako mogli koštati Bartomeua i njegov tim.

Messi drži konce u svojim rukama. Ukoliko bi on odlučio da sada potpiše novi ugovor i makar prešutno podrži trenutno rukovodstvo Barcelone, nema sumnje da bi isti nastavili svoju suverenu vladavinu. Ukoliko se, pak, Messi odluči da čeka i vidi kuda ide Barcelona, Bartomeu se suočava s ogromnim, potencijalno nerješivim, problemom. Messi bi indirektno poslao poruku da ni on ne vjeruje odboru i da bi, ukoliko se stvari ne promijene, mogao napustiti klub.

Istina je da je Messiju 30 godina i da se, bez obzira na činjenicu da on ne pokazuje znakove usporavanja, njegova karijera bliži kraju. Sasvim su opravdane njegove sumnje u novi projekt Barcelone, koji s gubitkom Neymara, Paulinhom kao pojačanjem i neuspjelim pokušajem dovođenja Coutinha ne obećava.

Kada se tome doda novi trener, te činjenica da je ne tako davno omladinski pogon koji je činio okosnicu tima danas doveden do očaja, pitanje je kako zaustaviti očigledan pad Barcelone s vrha svjetskog fudbala.

Messi, kolika god njegova ljubav prema Barceloni bila, želi nastaviti osvajati trofeje, a okruženje u Barceloni, čini se, svakim danom, gubi na kvalitetu. Zbog svega navedenog, produženje Messijevog ugovora je kao partija šaha u kojoj Messi ima veliku prednost. On je trenutnom odboru potrebniji nego oni njemu. Danas Messi, kao nikada do sada, na svojim leđima, nosi budućnost Barcelone ne samo na terenu nego i van njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije