Ko su Albanci koji prijete Borcu: Samo jednom igrali Europu, prvi strijelac im preminuo na terenu

0
Radiosarajevo.ba
Ko su Albanci koji prijete Borcu: Samo jednom igrali Europu, prvi strijelac im preminuo na terenu
Foto: KF Egnatia / Ekipa Egnatije

Prvak Bosne i Hercegovine, Borac iz Banje Luke, u prvom pretkolu Lige prvaka igrat će protiv prvaka Albanije, ekipe Egnatije.

Egnatia je klub iz grada Rrogozhinea. Osnovan je 1934. godine pod imenom 22 Shtatori Rrogozhine, a trenutno ime nosi od 1998. godine.

Strast i želja za fudbalom integrirane su u srca lokalnih građana i patriota još od ranijih godina Prvog svjetskog rata.

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Rrogozhine je prvo nastupalo u drugoj ligi albanskog fudbala s amaterskom momčadi.

Nakon oslobođenja zemlje nakon Drugog svjetskog rata, struktura lige se promijenila tako da su samo momčadi na nivou okruga mogle nastupati u najviše dvije divizije. To je otežalo Rrogozhineu da se takmiči na nacionalnoj razini.

Održan žrijeb UEFA Lige prvaka: FK Borac saznao protivnika

Održan žrijeb UEFA Lige prvaka: FK Borac saznao protivnika

Egnatia je imala jednu sezonu u najvišem rangu albanskog fudbala nakon što je izborila promociju u ljeto 2004. godine, međutim, odmah je ispala.

Vratila se u najviši rang 2021. godine, a u sezoni 2022/23 osvojila je tamošnji kup.

Isti uspjeh ponovila je i u sezoni 2023/24, kada je po prvi put postala prvak države.

Samo jednom je nastupila u Europi i to u pomenutoj sezoni 2023/24, kada je u prvom pretkolu Konferencijske lige nakon penala ispala od Ararata iz Armenije.

Vrijednost ekipe Egnatije prema Transfermarktu je 4.98 miliona eura (9,74 miliona KM), a najskuplji igrač je defanzivni vezni Fernando Medeiros, koji je procijenjen na 450.000 eura (880,09 miliona KM).

Za Egnatiju nastupa prava legija stranaca i igrači iz zemalja poput Haitija, Mauritanije, Litvanije, Kostarike, Turske, Francuske, Obale Slonovače...

🏆🇦🇱

Posted by K.F. Egnatia on Tuesday, May 14, 2024

Sa klupe ih predvodi 41-godišnji albanski stručnjak Edlir Tetova, koji je sa Egnatijom osvojio sva tri pomenuta trofeja ovog kluba.

Egnatia domaće utakmice igra na Egnatia Areni, kapaciteta 4.000 gledatelja.

Egnatiu je javnost najviše upamtila po jednom tragičnom događaju iz novembra prošle godine, kada je njihov napadač Raphael Dwamena iz Gane preminuo za vrijeme utakmice protiv Partizanija, kada se iznenada srušio na terenu nakon srčanog udara.

Zanimljivo je da je Dwamena ostao prvi strijelac kluba u prošloj sezoni, s obzirom da niko nije uspio nadmašiti njegovih devet golova koliko ih je postigao do tragične smrti.

Široj javnosti je Egnatia postala poznata nakon prijateljske utakmice protiv Intera koja je odigrana u augustu prošle godine kada su Nerazzurri slavili s 4:2. Strijelac jednog gola za Egnatiju bio je upravo Dwamena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije