Ko je taj Smail Prevljak? Dječak kojeg je Leipzig odveo iz Konjica

0
Radiosarajevo.ba
Ko je taj Smail Prevljak? Dječak kojeg je Leipzig odveo iz Konjica
Foto: EPA-EFE / Smail Prevljak

Smail Prevljak (26) danas je hit u Bosni i Hercegovini nakon što je naša reprezentacija njegovim golovima savladala Kazahstan (2:0) i ostala u utrci za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022.

Ova posljednja epizoda idealno se uklapa u njegovu izuzetno zanimljivu i burnu karijeru, u kojoj je do sada doživio više nego li neki ljudi u cijelom životu.

Ukratko, Prevljak je dijete Konjica, igrao je i za Radnik iz Hadžića, a sa 18 godina stiže u RB Leipzig. Kasnije prelazi u “bratski” RB Salzburg, gdje se kali u drugoligašu Lieferingu koji je svojevrsna “akademija seniorskog fudbala” za najbolje talente RB grupacije.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Da se radi o odličnom igraču odmah je po svom angažovanju u FS BiH primjetio Muhamed Lepirica, tada analitičar i skaut saveza, a danas osoba koja za Reprezentacija.ba prati talente. Lepirica alarmira selektora Nestorovića sa porukom “Ovo može biti novi Džeko”.

Prevljak je te sezone zabio 24 gola i napravio devet asistencija, te po prvi put obukao dres BiH, tek u U21 reprezentaciji. Na obraz selektorima U19 i U17 koji ranije nisu primjetili ovakvog kapitalca.

RB Salzburg ga ubrzo vraća u svoje redove, ali Prevljak tada doživljava tešku povredu ligamenata. Ni duga pauza nije slomila njegov karakter i kvalitet, pa se vraća još bolji na posudbi u Mattersburgu gdje zabija 18 golova i 11 puta asistira. Salzburg ga opet vraća, gdje u paklenoj konkurenciji zabija deset golova.

Nažalost, po drugi i posljednji put Prevljak ponovo doživljava tešku povredu. Gleda kako igrači koji su bili njegova rezerva potpisuju Liverpool, Leicester i Hoffenheim, a on strpljivo radi na svom oporavku vjerujući u svoj karakter i kvalitet.

Nakon oporavka odlazi u belgijski Eupen na posudbu. Umjesto da se vrati u klub, na adresu Salzburga stigla je ponuda od četiri miliona KM koju su prihvatili. Belgijanci su napravili vjerovatno jednu od boljih odluka u svojoj historiji, jer je Eupen sada prvi a Prevljak je od 2020. godine za svoj aktuelni klub zabio 24 gola i sedam puta asistirao.

I u reprezentaciji BiH ima sjajan učinak gdje je u 13 utakmica zabio četiri gola. Da su mu selektori vjerovali više i davali veću minutažu, vjerovatno bi i broj golova bio veći.

Možda i najbitnija karakteristika Smailove igre su nadprosječna snalažljivost i zavidna tehnika, ali i odlično praćenje igre.

Prevljak je veliki broj golova u svojoj karijeri zabio na način da se nalazio na pravom mjestu u pravo vrijeme, što je odlika najboljih napadača koji koriste svaki centimetar slobodnog prostora.

Upravo kombinaciju njegovih kvaliteta svi su mogli vidjeti protiv Kazahstana i kod prvog i kod drugog gola, ali i kod “izvlačenja” slobodnih udaraca za svoju ekipu u opasnoj zoni. Skok, čučanj, primanje lopte i šut u samo nekoliko sekundi karakteristike su koje može poželjeti svaki trener na svijetu, pa je nema sumnje kako će Eupen na prodaji Smaila Prevljaka napraviti historijski posao.

“Interesa ima, javljaju se neki klubovi, ali nije to i dalje ništa konkretno. Ja lično bih volio jednog dana okušati se u Italiji. Mislim da bi mi odgovarao njihov stil.” pričao je prije šest mjeseci Prevljak za Reprezentacija.ba koji je na poređenja sa Džekom odgovorio da niko ne može biti novi Dijamant.

“Petev je unio dosta živosti u reprezentaciju, popravili smo atmosferu i mislim da možemo nešto napraviti pod njegovim vodstvom. Ide ka boljem. Veoma je komunikativan, razgovora dosta sa igračima, a dobro mu ide i naš jezik. Ko god ima problem od nas, može mu se javiti u svakom trenutku” rekao je Prevljak tada za Reprezentacija.ba.

U januaru 2020. godine Prevljak odlazi na posudbu u belgijski Eupen za koji je postigao četiri gola u pet ligaških utakmica, međutim sezona u Belgiji se prekinula zbog korona virusa.

Ipak, Eupen je odlučio da otkupi Smailov ugovor u augustu prošle godine i plati Salzburgu četiri miliona KM.

Glavni razlog njegovog odlaska u Eupen je bio taj što je konkurenciju u Salzburgu imao u Erlingu Haalandu (trenutna zvijezda Borussije Dortmund) te spomenutim Minaminu i Daki.

Dvadesetpetogodišnji Smail je prošle sezone postigao 16 golova i dodao četiri asistencije u 27 mečeva, dok je u tekućoj sezoni pogađao četiri puta i dodao tri asistencije u 10 utakmica.

Njegov Eupen je trenutno prvoplasirani u Belgiji.

Prevljak u seniorskom fudbalu ima učinak od 81 gola i 30 asistencija u 174 odigrana susreta.

Za našu A selekciju zabio je četiri gola u 13 mečeva. Debitovao je 2018. godine kod Roberta Prosinečkog u utakmici protiv Bugarske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije