Ko je heroj Vatrenih, golman Dominik Livaković, čudo na golu Hrvatske?

1
Radiosarajevo.ba
Ko je heroj Vatrenih, golman Dominik Livaković, čudo na golu Hrvatske?
FOTO: AA / Dominik Livaković

Fudbalska reprezentacija Hrvatske izbacila je Brazil sa Svjetskog prvenstva u Kataru i plasirala se u veliko polufinale, a junak meča bio je nevjerovatni golman Dominik Livaković.

Od početka Svjetskog prvensta u fudbalu Livaković je napadače u Kataru dovodio do ludila, a ništa drugačije nije bilo ni u četvrtfinalu sa Brazilom. U nekoliko navrata, golman Dinamo Zagreba je svojim intervencijama ostavio svoj tim na prvenstvu i dobro iznervirao igrače Brazila.

Još jednom, Livaković je privukao pažnju ljubitelja fudbala širom svijeta. Prije toga, hrvatski golman je postao treći čuvar mreže u historiji Mundijala koji je odbranio tri penala na jednom susretu i tako je pomogao Hrvatskoj da preskoči Japan i da se plasira u četvrtfinale.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Veliko slavlje navijača Vatrenih u Zagrebu: Pjesma, bakljada i mahanje zastavama

Veliko slavlje navijača Vatrenih u Zagrebu: Pjesma, bakljada i mahanje zastavama

Livaković je rođen u Zadru, ima 27 godina. Od početka karijere je na Maksimiru. Prvi put je privukao ozbiljnije pažnju 2018. godine, kada ga je kao rezervnog golmana Hrvatske s tribina bodrila majka Manuela, bliska rodica legendarnog jugoslovenskog fudbalera i jednog od najboljih golgetera u historiji OFK Beograda Josipa Skoblara. I njeno djevojačko prezime je Skoblar. Prije nego što se udala za bivšeg državnog službenika Zdravka Livakovića i s njim dobila sina Dominika.

Livaković je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije, a za prvi tim Vatrenih odigrao je 38 mečeva. U nacionalnom timu je bio i 2018. godine kada je Hrvatska osvojila srebrnu medalju. O kakvom je golmanu riječ vidi se i po tome što je na meču sa Brazilom imao više intervencija nego golman Alison tokom cijelog turnira. Golman Vatrenih je u najmanje osam navrata sačuvao gol Hrvatske, dok je Alison do sada to radio pet puta.

Ono što je sigurno, Livaković je privukao pažnju fudbalskih velikana. Njegov ugovor sa Dinamom ističe u junu 2024. godine, a trenutno, njegov vrijednost iznosi oko 8,5 miliona eura.

Naravno, ovo je trenutno cijena, pošto će poslije Svjetskog prvenstva sigurno biti višestruka veća, posebno ako bude proglašen za najboljeg golmana turnira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije