Da li je Fatih Terim realna opcija za selektora Zmajeva?

F. Z.
Da li je Fatih Terim realna opcija za selektora Zmajeva?
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u potrazi je za novim selektorom našeg nacionalnog tima, a sada se kao jedna od opcija pojavio i slavni turski stručnjak Fatih Terim.

"Vojnik" Galatasaraya i tvorac najvećih uspjeha ovog kluba iza sebe ima bogatu karijeru. Terim je s Galatom šest puta bio prvak Turske, a osvojio je i dva Kupa Turske, četiri Super kupa i UEFA Cup 2000. godine sa slavnom generacijom u kojoj su igrali Hakan Sukur, Claudio Taffarel, George Hagi... Kratko je bio trener i u Seriji A, gdje je vodio Fiorentinu i slavni Milan. 

Terim je prvi selektor koji je uspio odvesti Tursku na Europsko prvenstvo (Engleska - 1996), a debitantski nastup na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta Turci su zauzeli četvrto mjesto u grupi sa Portugalom, Hrvatskom i Danskom.

Drugi mandat na klupi Turske Terim je imao od 2005. do 2009. godine. Opet je uspio s reprezentacijom Turske izboriti plasman na smotru najboljih reprezentacija Europe. U Švicarskoj i Austriji Turska je igrala polufinale, a svi još uvijek pamte legendarnu utakmicu s Hrvatskom u četvrtfinalu.

Posljednji put na klupi Turske Terim je sjedio od 2013. do 2017. godine i naravno i ovaj put je odveo reprezentaciju na Europsko prvenstvo. Terim je u Francuskoj takmičenje završio u grupnoj fazi, a zanimljivo je da je bio treći najplaćeniji selektor prvenstva. Veću godišnju plaću od Terima imali su samo Roy Hodgson (4.1 milion funti) i Antonio Conte (3.8 miliona funti). Terimova plaća u posljednjem mandatu na klupi Turske bila je 2.9 miliona funti. Iza njega su ostali Joachim Low (2.7 miliona), Vincente del Bosque (2.5 miliona), Didier Deschamps (1.7 miliona), kao i selektor prvaka Europe Fernando Santos (1 milion).

Terim je svoj mandat na klupi reprezentacije Turske okončao nakon jednog incidenta. Otkaz je dobio nakon tuče u jednom restoranu u kojoj je povrede zadobilo pet osoba. Prema pisanju turskih medija Terim je stao u odbranu svoje kćerke koja je imala nesuglasice s vlasnikom restorana. Bivšem turskom izborniku požalili su se kćerka i zet Ahmet Cetin, koji imaju restoran u Acatiju, da je vlasnik susjednog restorana Salehetin Aydogdu podigao zid i zagradio njihov lokal. Terim je odlučio zaštiti kćerku, pa je sa prijateljima "upao" u restoran i obračunao se s vlasnikom.

Delegacija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine jučer je u Istanbulu obavila pregovore s turskim stručnjakom, a nakon sastanka oglasio se i Terim.

"Bio sam na ručku s prijetaljima iz BiH. Bila je zaista ugodna atmosfera. Razgovarali smo o fudbalu. Drago mi je da su ovdje u Istanbulu. Bosna i Hercegovina nam je blizu. Tarik je moj prijatelj i bivši saigrač. Narednih dana ćemo vidjeti šta će se desiti", rekao je turski trener.

Ukoliko je slavni stručnjak spreman da radi "ispod cijene", onda je moguće da će i sjesti na klupu naše reprezentacije. Poređenja radi, Mehmed Baždarević je imao godišnju plaću od 180.000 eura na klupi našeg nacionalnog tima. Ostaje da se vidi da li će Terim ipak sjesti na klupu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije