Katar: Domaćinstvo Mundijala ne može biti predmet rasprave

AA
Katar: Domaćinstvo Mundijala ne može biti predmet rasprave
Foto: EPA / Ilustracija
Vlada Katara poručila je da će Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine biti održano i da to ne može biti predmet rasprava u kontekstu aktuelne diplomatske krize i blokade koju su Kataru nametnule susjedne zaljevske zemlje.

Visoki zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata Dahi Halffan nedavno je izjavio da bi diplomatska kriza u Zaljevu bila okončana ako Katar odustane od domaćinstva Mundijala 2022. godine, na šta je jutros odgovorio šef Ureda za kominikacije pri vladi Katara Sheikh Sayf bin Ahmed bin Sayf Al Thani.

"Poruka iz Emirata je samo još jedan dokaz da je blokada Katara plod zavisti i sujete druge strane i da nema nikakve pravne osnove. To je još jedan pokušaj udara na suverenitet Katara", kazao je Al Thani.

Dodao je da je pokušaj uvlačenja organizacije Svjetskog prvenstva u rasprave o krizi u Zaljevu samo još jedan u nisu beznadežnih i podlih poteza katarskih susjeda.

Kriza u Zaljevu eskalirala je početkom juna kada su vlasti Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose i blokirale granice Katara. Katar se tereti za podršku terorizmu, što zvanična Doha negira i ocjenjuje neutemeljenim optužbama.

Zaljevske zemlje su vlastima Katara dostavile listu zahtjeva za deblokadu, među kojima je zatvaranje turske vojne baze u toj zemlji, prekid saradnje sa Iranom i zatvaranje medijske mreže Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije