Katalonski div u centru skandala: Policija pretražila sjedište fudbalskih sudija

0
Fena
Katalonski div u centru skandala: Policija pretražila sjedište fudbalskih sudija
Foto: EPA - EFE / FC Barcelona

Policija u Španiji u četvrtak, 28. septembra, je pretresla sjedište komiteta fudbalskih sudija te zemlje u sklopu istrage o plaćanjima giganta Lige Barcelone firmi u vlasništvu bivšeg zvaničnika tog tijela, prenosi AFP.

Tužioci sumnjaju da je klub između 2001. i 2018. godine platio milione eura kompaniji Jose Maria Enriquez Negreire, bivšeg potpredsjednika španskog nogometnog sudačkog komiteta, kako bi pokušao uticati na odluke sudija.

Sud u Barceloni koji istražuje slučaj u četvrtak je naredio pretres sjedišta "u okviru istrage o sumnjivim isplatama koje je katalonski klub izvršio Negreiri", navodi se u saopćenju regionalnog sudskog nadzornog tijela.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Policijske snage Guardia Civil, koje su vršile pretres odbora koji se nalazi u sjedištu španskog nogometnog saveza u Las Rozasu na periferiji Madrida, nisu očekivale da će nekoga uhapsiti u sklopu operacije, rekao je glasnogovornik.

Španski tužioci su u martu optužili Barcelonu, kao i dvojicu bivših predsjednika kluba, Josepa Maria Bartomeua i Sandra Rosela, te Negreiru i njegovog sina Haviera Enriquexa Negreiru, za korupciju u vezi sa ovom aferom.

Navode da je Barca platila ukupno više od 7,3 miliona eura Negreiri, bivšem potpredsjedniku sudačkog komiteta španskog fudbalskog saveza između 1994. i 2018. godine.

Istraga je počela nakon što su španske poreske vlasti identifikovale nepravilnosti u plaćanju poreza u periodu od 2016. do 2018. godine od strane kompanije Dasnil 95 u vlasništvu Negreire.

Dasnil 95 je navodno primio uplate od Barselonea između tih godina.

Barcelona kaže da je Dasnil 95 plaćen da savjetuje klub o pitanjima suđenja, ali tužioci sumnjaju da je novac mogao biti upotrijebljen za korupciju zvaničnika u igri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije