Kapiten reprezentacije Rusije odbio selektora zbog invazije na Ukrajinu

0
Radiosarajevo.ba
Kapiten reprezentacije Rusije odbio selektora zbog invazije na Ukrajinu
Foto: EPA / Dzyuba pokazao karakter

Artem Dzyuba odbio je poziv u reprezentaciju Rusije zbog rata u Ukrajini. Kapiten ruske reprezentacije izvijestio je selektora Valerija Karpina da se neće odazvati njegovom pozivu za trening-kamp u Moskvi.

Podsjetimo, Rusi su krajem marta trebali igrati dokvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, ali su zbog invazije izbačeni iz takmičenja, piše Scsport.

"U nedjelju smo razgovarali s Artemom telefonski, on nas je uvjerio da zaista želi igrati za reprezentaciju. Međutim, sada ne može zbog teške situacije u Ukrajini, gdje ima puno rođaka, izvinio se i zamolio da ga iz porodičnih razloga ne zovemo na ovo okupljanje“, rekao je Karpin.

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

“Dogovorili smo se da ćemo ostati u kontaktu s njim i da ćemo pratiti njegove nastupe za Zenit“, dodao je selektor o 33-godišnjem napadaču, najboljem strijelcu u historiji ruske reprezentacije s 30 pogodaka.

Prvih desetak dana rata Dzyuba se nije oglašavao, a onda je pod pritiskom svjetske javnosti ipak poslao poruku:

"Ja sam protiv rata. Rat je zastrašujući. Ali sam i protiv ljudske agresije i mržnje, koje se povećavaju svakog dana. Ne sramim se što sam Rus. Ponosan sam što sam Rus. Nije mi jasno zašto sportisti ispaštaju zbog toga. Svi govore da treba razdvojiti politiku i fudbal, no čim se ukazala prilika, Rusija je izbačena. Rat je užasan, no puno je gorčine izliveno po Rusima, bez obzira na to kojeg su zanimanja. Rat će završiti, ali međusobni odnosi će ostati. Zapamtite to.

P.S. mojim kolegama koji sjede u svojim vilama u Engleskoj i govore ružne stvari, to nas ne može uvrijediti, razumijemo sve. Mir i dobro svima", napisao je tada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije