Kako su igrali naši: Završen je Mundijal, vraćamo se klupskom fudbalu

F. Z.
Kako su igrali naši: Završen je Mundijal, vraćamo se klupskom fudbalu
FOTO: Facebook / Ilustracija

Završeno je Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a to znači da je vrijeme da se vratimo klupskom fudbalu. Osim u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, počelo je takmičenje u još nekoliko liga širom Starog kontineta, a to znači da su se na teren vratili i neki internacionalci iz Bosne i Hercegovine.

Slovenija - Prva liga 1. kolo

Prvo kolo odigrano je u slovenačkoj Prvoj ligi. Na teren su prvo izašli fudbaleri Aluminija i Celja. Slavio je domaćin rezultatom 2:1, a u sastavu Celja nije bilo Elvira Ibiševića koji je tek nedavno potpisao ugovor s ovom ekipom. U duelu Gorice i Olimpije iz Ljubljane iznenađujući trijumf protiv aktuelnog prvaka Slovenije upisao je domaćin rezultatom 2:0. U redovima Gorice mladi Semir Smajlagić u igru je ušao u 77. minuti, dok je kod gostiju Tomislav Tomić odigrao svih 90 minuta. Asmir Suljić u igru je ušao u 72. minuti umjesto Crnića.

Maribor je slavio na gostovanju kod Rudara rezultatom 5:0. Jasmin Mešanović susret je odgledao s klupe za rezervne igrače, dok Kenana Pirića nije bilo ni na klupi ekipe Darka Milaniča. Domžale Senijada Ibričića, koji je odigrao svih 90 minuta slavile su protiv Krškog čiji dres nosi Slavko Brekalo (90) rezultatom 2:0. U redovima Domžala golman Ajdin Mulalić utakmicu je gledao s klupe za rezervne igrače. U sastavu Domžala nije bilo Nermina Hodžića

Srbija - Superliga 1. kolo

Uzbuđenja nije nedostajalo ni u Supreligi Srbije. Prvenstvo su otvorili aktuelni prvak Crvena zvezda i debitant u Premijer ligi Dinamo Vranje. U ekipi Crvene zvezde na klupi je sjedio bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Nemanja Supić. Zvezda je s 3:0 otvorila novo prvenstvo. U drugom susretu večeri Vojvodina je upisala remi protiv Mladosti iz Lučana (1:1). U ekipi Vojvodine 87 minuta odigrao je Damir Zlomislić, dok je bivši fudbaler Borca Siniša Saničanin sjedio na klupi za rezervne igrače. Daniel Graovac nije bio u konkurenciji za ovu utakmicu.

Voždovac je s 1:0 slavio protiv Bačke. Bivši fudbaler prijedorskog Rudara i Krupe na Vrbasu Zoran Milutinović dobio je žuti karton i odigrao 90 minuta za pobjedničku ekipu. Iznenađujući poraz upisala je ekipa Partizana na gostovanju kod Radnika iz Surdulice. U ekipi Radnika bivši juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine Marko Čubrilo igrao je do 71. minute. U ekipi Radničkog iz Niša Nenad Lalatović odlučio je odmoriti bivšeg fudbalera Sarajeva Nermina Haskića pred utakmice Europske lige s Maccabijem iz Tel Aviva. Nije to omelo Nišlije. Bilo je 3:1 na Čairu za Radnički protiv Proletera.

Češka republika - 1. liga 1. kolo

Odigrane su utakmice prvog kola i u češkoj Prvoj ligi. Karvina bivšeg fudbalera Kozare i Veleža Bojana Letića i bivšeg fudbalera Željezničara i Zrinjskog Benjamina Čolića poražena je od Libereca rezultatom 1:0. Čolić je igrao svih 90 minuta, a dobio je i žuti karton. Dok je Letić igrao do 73. minute. Sparta iz Praga slavila je rezultatom 2:0 protiv Opave. Eldar Čivić je sjedio na klupi za rezervne igrače, dok Zinedina Mustedanagića nije bilo u sastavu Sparte. Pribram je remizirao sa Teplicama rezultatom 1:1, a Admir Ljevaković kao kapiten gostiju odigrao je svih 90 minuta. Zlin je slavio protiv Mlade Boleslav rezultatom 3:2. U ekipi Zlina Adnan Džafić je odigrao 73 minute, a upisao je i jednu asistenciju. Slavija Prag slavila je na gostovanju kod Sigme Olomunc rezultatom 3:0, a Muris Mešanović nije bio u sastavu zbog povrede.

Poljska - Ekstraklasa 1. kolo

Prvo kolo odigrano je i u Poljskoj. U Ekstraklasi Pogon Szczecin je izgubio od Legnica rezultatom 1:0. Zvonimir Kožulj je za goste odigrao drugih 45 minuta. Korona Adnana Kovačevića remizirala je na gostovanju kod Gornika iz Zabrzea rezultatom 1:1. Kovačević je odigrao svih 90 minuta. Međusobni duel odigrali su Semir Štilić i Jasmin Burić. Uspješniji je bio Lech Poznan na gostvanju s 2:1. Burić je branio svih 90 minuta i dobio žuti karton. Semir Štilić je igru napustio u 58. minuti.

Ostale lige: 

U Belgiji utakmicu Superkupa odigrali su Club Brugge i Standard Liege. Reprezentativac Bosne i Hercegovine Gojko Cimirot nije bio u konkurenciji za ovu utkamicu.

U Slovačkoj Fortuna ligi Ružomberok je remizirao sa Seredom u susretu bez golova, a bivši fudbaler Slobode Ismar Tandir odigrao je svih 90 minuta. Duel Trenčina za koji igra Hamza Ćataković sa Nitrom je odgođen. U Mađarskoj se također igralo prvo kolo. Aktuelni prvak Videoton našeg Anela Hadžića slavio je protiv Kisvarde rezultatom 4:0. Hadžić je igrao do 69. minute susreta. Ujpest Dženana Burekovića poražen je u Budimpešti od MTK-a u gradskom derbiju rezultatom 0:2. Dženan Bureković odigrao je svih 90 minuta za domaće.

Prvenstvo je počelo i u Ukrajini. Adi Mehremić donedavno fudbaler Željezničara utakmicu s Oleksandriyom (0:2) je odgledao s klupe za rezervne igrače. Philadelphija je nastavila sa obavezama u MLS-u, a ekipa Harisa Medunjanina poražena je od LA Galaxyja rezultatom 3:1. Medunjanin je dobio žuti karton, a igrao je do 85. minute. U Latviji je odigrano 15. kolo, a Spartaks našeg Aleksandra Kosorića slavio je protiv Jelgave s 4:1.  Kosorić je kao kapiten odigrao svih 90 minuta za domaće. Njegova ekipa nakon 15 kola zauzima četvrto mjesto sa 11 bodova manje od lidera prvenstva.

U Danskoj Vejle je remizirao s Brondbyjem rezultatom 1:1, a 13 minuta u ovom gostujućem duelu za Vejle odigrao je i Kerim Memija. Kopenhagen Kenana Kodre gostuje večeras (19) kod Hobroa. U Rumuniji je također odigrano prvo kolo, a Voluntari Ivana Sesara poražen je na gostovanju kod Dinama u Bukureštu. Sesar je za goste igrao do 70. minute.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije