Kako je Fudbalski savez propustio šansu da Zlatan Ibrahimović zaigra u dresu Bosne

7
Radiosarajevo.ba
Kako je Fudbalski savez propustio šansu da Zlatan Ibrahimović zaigra u dresu Bosne
Foto: Prtscr/Twitter / Zlatan Ibrahimović / Arhiv

Godinama se u Bosni i Hercegovini spekulisalo da li je Zlatan Ibrahimović mogao igrati za Bosnu i Hercegovinu, a sasvim slučajno ta dilema je riješena na portalu Reprezentacija.ba.

Sada definitivno znamo – CV i preporuke Zlatana Ibrahimovića našle su se u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine još 1997. godine.

To je otkrio nekadašnji igrač i trener FK Sarajevo Salko Nikšić.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Razgovor su vodili oko našeg novog reprezentatativca, fudbalera Rome Benjamina Tahirovića, za kojeg se Nikšić također trudio da zaigra za BiH, no odjednom se kod našeg sagovornika pojavila i informacija o Zlatanu Ibrahimoviću.

Nikšić ga je još 1997. godine preproučio Fudbalskom savezu BiH, nažalost neuspješno.

"Upoznao sam ga preko oca, komšije smo, često bi se ljeti viđali kada bi došli na odmor. Jedne prilike sam Benjamina odveo na trening na Koševo i već tada sam se uvjerio o kakvom se biseru radi. Prije otprilike tri-četiri godine sam u prostorije Saveza odnio CV njegov i od starijeg brata Adija, nadao sam se da će ih pozvati na neko okupljanje kako bi se i oni uvjerili u to, ali ništa", govorio je Nikšić o svom trudu da Benjamin Tahirović zaigra za BiH, a onda se dotakao i Ibrahimovića:

Životna priča Zlatana Ibrahimovića i njegove Helene: "Imao je 21 godinu a ja 32 i bila sam bogata.."

Životna priča Zlatana Ibrahimovića i njegove Helene: "Imao je 21 godinu a ja 32 i bila sam bogata.."

"To je završilo u ladicama kao i što je prije 20 godina moja preporuka za Zlatana Ibrahimovića koju sam dobio preko prijatelja iz Švedske dok je još bio 16-godišnjak."

Tada je selektor bio Fuad Muzurović, ali nije bilo njegovo da prati neko 16-godišnje, tada još, dijete u Švedskoj.

Nažalost, Fudbalski savez BiH tada nije imao refleks, ili bolje rečeno kapaciteta, da napravi nove korake prema Ibrahimoviću, pa je legendarni Zlatan zaigrao za Švedsku i postao sigurno njihov najbolji fudbaler svih vremena.

Definitivno i najpopularnija osoba države. Navodno popularniji i od kralja ove monarhije.

"Da je Bosna i Hercegovina tada imala Zvjezdana Misimovića na poziciji direktora reprezentacije ishod bio vjerovatno bio drugačiji. Uz lobiranje Misimovića Švedskoj su u posljednjih nekoliko godina rekli 'ne': Tahirović, Ahmedhodžić, Hadžikadunić i Nalić", piše portal Reprezentacija.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije