Kad UEFA sudi

Ahmed Burić
Kad UEFA sudi
Hrvatsku očekuje kazna za divljanje navijača u utakmici sa Češkom. Ovih pet činjenica treba imati na umu.

1. Korupcijska hobotnica koju vodi Mamić dirigira iz glavne lože.

Već nekoliko godina dio navijača i javnosti upozorava na djelovanje Zdravka Mamića, dopredsjednika HNS-a i (ne)formalnog šefa hrvatskog nogometa. Korumpirana hobotnica koju je stvorio obuhvata Dinamo, reprezentativne selekcije i Hrvatsku nogometnu ligu. U tom smislu dio navijača, prije svega splitska Torcida, se odmakao od reprezentacije, i čini sve da što više oteža položaj Hrvatskog nogometnog saveza, u zemlji i okviru UEFA-e. Bakljada u St. Etiennu je samo jedan od incidenata, i nije posljednji, ako se Savez nastavi ponašati kao dosad. U međuvremenu Mamić i njegova desna ruka Damir Vrbanović dobili su optužnice, i morat će odgovarati pred sudom. Sve dok oni kao (potencijalni ili ostvareni) kriminalci budu sjedjeli u svečanim ložama, oni neće odustati. Predsjednik HNS-a, bivša legenda Davor Šuker doživljen je kao marioneta kruga oko Mamića. Budući da njegova pozicija u UEFA-i izgleda prilično stabilna, kazna koju će izreći UEFA može biti i provjera njegovog autoriteta. Sjećate li se kad je Ivica Osim izabran za predsjednika Komiteta za normalizaciju bh. fudbala? Možda se neka inačica tog scenarija može dogoditi Hrvatskoj, s tim da bi Osima u “filmu” oko HNS-a mogao “glumiti” Zvonimir Boban, odnedavno specijalni savjetnik novog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina. 

2. Selektor Čačić u ovim događajima je statist sa zadatkom.

Bivši trener Kamen Ingrada, Zaprešića, Sesveta, Lokomotive, Maribora, Slavena i, naravno Dinama, kućni je izvođač Mamićevih radova. Možda i ne treba dirati u njegovu stručnost, ali recimo da reprezentacija koja u Evropi u posljednjih dvadeset godina igra značajnu ulogu zaslužuje čovjeka s jačim referencama od one da je bio trener reprezentacije Libije do 21 godine. Zadnja utakmica protiv Češke pokazala je da, iako u ekipi ima igrače Barcelone, Reala, Juventusa, Intera i Monaca, taj show bez Modrića, jednostavno, ne postoji. Prvo se raspala igra, pa su uletjele baklje. Čačićev zadatak, osim vođenja ekipe, je pokušaj amortiziranja odijuma prema vodstvu Saveza. Mamić bi, dakle, trebao postati heroj nacije preko reprezentacije, koju vode igrači. Istina, neki od njih, u poslovnim su odnosima s Mamićem, a Modrić je i svjedok u procesu protiv njega. Hoće li biti svjedok saradnik optužbe ili optuženog, ovisi o tome šta će se dogovoriti s ostalim suigračima. Šta onda u svemu tome radi selektor!?

3. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je huligane koji bacaju baklje nazvala “orjunašima” i neprijateljima Hrvatske.

To, osim što je glupost – jer većina tih mladića koji zagorčavaju život HNS-u nosi natpise “Vukovar 1991”, “Torcida”, “Hrvatska”, “Hajduk živi vječno”, i politički, uglavnom, spada u obespravljeno i deprivilegirano desno krilo političkog spektra – odaje njezin diletantizam. I političke preference. Orjuna, naime, zvanično ne postoji od prije Drugog svjetskog rata, a u devedesetim godinama to je bio termin kojim su hrvatski nacionalisti označavali neistomišljenike. Grupa osnivača Feral Tribunea često bi fasovala taj atribut od sumnjivih i opskurnih desničara, tako da je stvar jasna. Ako HDZ-ovac nekog optuži da je orjunaš, to znači da treba biti na strani optuženog. Inače, ta riječ polako izlazi iz opticaja, a upravo je Mamić koristi za one koji su protiv njega. Dakle, s kim si takav si. Postoje ljudi koji jesu patrioti, čak i desničari, ali neće dozvoliti da im tajkuni kroje kapu. To što njihova borba ima pogrešne metode, ne umanjuje odgovornost strane protiv koje se bore.

4. Zapadnoevropski mediji uopće ne pridaju veliki značaj tom događaju.

Na naslovnicama francuskih novina skoro da uopće nije bilo govora o tome šta se događalo u St. Etiennu. Pobjeda Španije nad Turskom od 3-0 potpuno je “ukrala” show u grupi D. Već su se Mađari potukli između sebe i bacali baklje, a sumnja se da zadnju riječ nisu rekli Rusi i Englezi kojih je dosta pohapšeno u Marseillesu i Lilleu. Ni njemačkim medijima baš nije najjasnije ko se tu proti čega i za šta bori, a najvišu cijenu će platiti hrvatska Reprezentacija. Što je krajnje nepravedno, ali je tako. Kad računi dolaze na naplatu, ne plaća ih onaj ko ih je skrivio, nego onaj od koga se može naplatiti.

5. Baklje i petarde su na stadion unijeli pomagači hrvatskih navijača iz St. Etiennea. Optuživati sigurnost organizatora je besmisleno. Svako ko želi napraviti incident, naći će način.

Prije nekoliko dana na Facebook stranici Torcide osvanula je prijetnja, a na dan utakmice karta koja donosi relativno precizan plan gdje su pirotehnička sredstva koja će se bacati u teren s ciljem prekida utakmice. Postojao je i plan B. Da nisu “upalile” baklje, dio navijača je planirao tijelima formirati slovo “U” i tako na sebe skrenuti pažnju. Već nekoliko dana grupa Hajdukovih navijača je u St. Etienneu, i dobri su sa domaćim navijačima, članovima ASSE. Sumnja se da su baklje ostavljene nekoliko dana prije, i da ih je trebalo samo “pokupiti”. Vjerujte na riječ. Na utakmicu se, ako niste zlobni idiot pa tražite dlaku u jajetu, ne može unijeti skoro ništa. A ko hoće belaj, on ga i napravi. Ovoga puta, nažalost, plamen baklji je zatamnio ono što se događalo na terenu. A UEFA, država u državi, neće rješavati probleme. Nego će kazniti, opet onoga koga može. Najmanje krivi i najviše oštećeni biće igrači hrvatske reprezentacije. No, za pobijediti u ovoj bici moraju pogledati u oči jedni drugima. A onda, u svečanu ložu. U kojoj sjede optuženi kriminalci. I prave se kako je sve u najboljem redu.               

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije