Jesu li Robijevi Zmajevi spremni da osvoje Atinu i ostanu u igri za Euro

F. Z.
Jesu li Robijevi Zmajevi spremni da osvoje Atinu i ostanu u igri za Euro
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Bilino polje: Bosna i Hercegovina - Finska

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na Olimpijskom stadionu u Atini tražiti prvu pobjedu protiv Fudbalske reprezentacije Grčke na gostujućem terenu u historiji.

Grci su stari rival naše reprezentacije. Igrali smo s njima u prvim kvalifikacijama u kojima je ikada zaigrao naš nacionalni tim, davne 1996. godine. Grci su nas u tom ciklusu oba puta porazili. Istu sudbinu doživjeli smo u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo deset godina kasnije. Tukli su nas Grci dva puta.

Jedina pobjeda naše reprezentacije protiv Grčke došla je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Maestralna partija pod vodstvom Safeta Sušića Zmajevima je donijela pobjedu u Zenici rezultatom 3:1. U Atini je briljirao Asmir Begović na golu našeg nacionalnog tima.

Od tada do danas s Grcima smo se sastali tri puta. Svaki put su se "provukli" i ostali neporaženi. Pogodak Tzavellasa u 95. minuti na Kariskakisu u Pireju, a potom i ovogodišnji povratak u Zenici s 2:0 na 2:2. "Imali" smo Grčku oba puta, ali im sreća nije okrenula leđa. Ovaj put nadamo se da je vrijeme da ih sreća napusti, a božica Nika okrene leđa.

Grčka nam je trebala biti najveći rival u borbi za mjesto koje vodi na prvenstvo Europe naredne godine. Grci su u potpunosti podbacili i već sada su se oprostili od završnice takmičenja koje su osvojili 2004. godine. Nikada lošiju Grčku nismo gledali i to nam svakako daje nadu da večeras možemo do svoje prve pobjede na grčkom tlu. Pobjede koja bi nam i definitivno vratila nadu za plasman na Europsko prvenstvo.

Ovako izgleda tabela naše grupe pred duel u Atini: Kako Zmajevi mogu na Euro

Do kraja kvalifikacija za EURO 2020 ostalo je još svega tri kola, a situacija na tabeli grupe J u kojoj se nalazi i naša reprezentacija ne izgleda povoljno za BiH. Nakon sedam odigranih kola, Zmajevi se nalaze na četvrtom mjestu sa deset bodova, koliko ima i Armenija, ali zbog boljeg međusobnog omjera, oni se nalaze ispred BiH.

"Svaka naredna utakmica nam je za pobjedu. Ko god bude eventualno zamijenio nekog od igrača, tj. igrao, dat će 100 posto sigurno. Isto tako, i Grci će dati sve od sebe. Novi igrači su u njihovoj selekciji i rade na tome da bi pokazali pravo lice. Neće biti lako. Pokušat ćemo odigrati dobro, u velikom ritmu kao protiv Finske kada smo bili svi kao jedan. Nije isto igrati pred našom publikom i vani. No, kažem opet, neće biti lagana utakmica kako god pisali neki mediji. Grci imaju kvalitete. Dobro su igrali protiv Italije. Međutim, ako budemo igrali kao prije dva dana u Zenici možemo se nadati pobjedi. Jednostavno, nemamo izbora. U takvu smo situaciju došli da u svakoj utakmici, pa i ovdje, moramo igrati isključivo na pobjedu", rekao je uoči utakmice Robert Prosinečki.

Vjeruje se kako selektor našeg nacionalnog tima neće puno mijenajti u odnosu na duel u Zenici. Moguće je da umjesto Edina Višće koji je dobio udarac u duelu s Finskom u Zenici na teren istrči Izet Hajrović. Pred duel u Grčkoj skočni zglob je povrijedio Toni Šunjić i definitivno neće biti na raspolaganju Robertu Prosinečkom. Štoperski par naše reprezentacije trebali bi ponovo činiti Bičakčić i Kovačević.

Grčka se okrenula izgradnji ekipe za naredne kvalifikacijske cikluse i tu možemo tražiti svoju šansu, ali svaki duel u Atini izuzetno je težak, bez obzira na to ko stoji s druge strane terena.

Sa velikom pažnjom pratit ćemo duel na Veritas stadionu gdje se sastaju domaćin Finska i Armenija s obzirom na to da ne ovisimo sami o sebi do kraja kvalifikacija. Moramo nizati pobjede i čekati kiks Finaca. Večeras je prva prilika, a duel u Turkuu počinje u 18 sati.

Utakmica na Olimpijskom stadionu Spiros Louis u Atini počinje u 20 sati i 45 minuta, a Felix Zwayer dijelit će pravdu, dok će asistenti biti Thorsten Schiffner i Marco Achmuller.

 

Rezultati by SofaScore

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije