Iznenađenje? Ispadanje prvaka svijeta u grupnoj fazi moglo se očekivati

Radiosarajevo.ba
Iznenađenje? Ispadanje prvaka svijeta u grupnoj fazi moglo se očekivati
Ispadanje Njemačke u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Rusiji iznenadilo je fudbalski svijet, ali ukoliko pogledamo kako su se prvaci svijeta "provodili" u grupnoj fazi Mundijala u 21. stoljeću, onda možemo reći da je to bilo očekivano.

Sve je počelo 2002. godine kada je Fudbalska reprezentacija Francuske završila takmičenje na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji završila u grupnoj fazi. Tada su u grupi A igrale reprezentacije Francuske, Senegala, Danske i Urugvaja, a Francuska je završila na posljednjem mjestu s jednim osvojenim bodom.

Na Svjetsko prvenstvno 2010. godine Italija je stigla kao prvak svijeta. Ekipa Marcella Lippija bila je apsolutni favorit u grupi s Paragvajem, Slovačkom i Novim Zelandom. Na kraju Azzurri su osvojili samo dva boda i završili na posljednjem mjestu.

Prije četiri godine na Svjetsko prvenstvo u Brazil kao prvak svijeta stigla je Španija. Na kraju su prvaci svijeta takmičenje završili u grupnoj fazi. Španija je poražena od Holandije i Čilea, a slavila je protiv Australije i završila je na trećem mjestu u grupi.

U Rusiju Njemačka je došla kao prvak svijeta, a takmičenje je završila u grupnoj fazi. Sudbine ispadanja u grupnoj fazi spasio se samo jedan prvak svijeta u 21. stoljeću. Brazil je 2006. godine u Njemačkoj uspio doći do četvrtfinala, a na kraju je poražen od Francuske rezultatom 1:0.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije