Iz NSBiH se oglasili nakon prozivki s Kosova da su Zmajevi izbjegli mečeve s njima

A. S.
Iz NSBiH se oglasili nakon prozivki s Kosova da su Zmajevi izbjegli mečeve s njima
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Reprezentacija Kosova

Tokom dana je sve zaljubljenike u nogomet iznenadila vijest koju je objavio Radio Slobodna Evropa , u  kojoj  generalni sekretar Kosovskog fudbalskog saveza Erol Saljihu, tvrdi da su Bosna i Hercegovina i Srbija pismeno tražili da ne igraju protiv Kosova. 

Srbija i BiH tražili da se izbjegnu susreti sa Kosovom u kvalifikacijama

Fudbalska reprezentacija i ekipe Kosova u kvalifikacijama za evropske lige ili prvenstva, neće moći igrati sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Rusijom. Kako navodi Radio Slobodna Evropa, to je odluka UEFA i ne važi u slučajevima kada reprezentacije ili ekipe stignu do eliminacione faze ili finala nekog takmičenja.

“U pravnom smislu, ovo nisu pravila već izuzeci, zato što su još na početku Srbija i BiH pismeno zatražile da se izbjegnu susreti naših ekipa, ali i reprezentacija Kosova na kvalifikacijama. U posljednjem trenutku i Rusija je tražila nešto slično. Odlukom komiteta UEFA odlučeno je da i Rusija ne igra sa kosovskim ekipama u svojoj državi, već barem na neutralnom terenu. Ovo je još jedan izuzetak“, kazao je Saljihu.

On je dodao da će tako biti sve do finala Europskog prvenstva, kada se susreti ne mogu izbjeći, ali će se utakmice igrati na neutralnim terenima.

Radiosarajevo.ba je kontaktirao čelnike Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koji su danas bili u Švicarskoj, u Nyonu, gdje je održan žrijeb baraža za popunu učesnika Euroipskog prvenstva. 

Na naš upit da nam pojasne informaciju koja dolazi s Kosova, iz NSBiH su za naš portal pojasnili: 

"Kada je Kosovo primljeno u UEFA, odmah je potom donesena odluka da se i BiH uvrsti u zemlje gdje bi bio prevelik bezbjedonosni rizik da igraju u istoj grupi kvalifikacija do daljnjeg sa Kosovom. Ti razlozi su bili za grupe kvalifikacija, ali je tako i ostalo za daljnje aktivnosti, pa samim tim i Europsko prvenstvo". 

Iz NSBiH su podvukli da UEFA te kriterije nije donijela iz razloga što Bosna i Hercegovina i Srbija nisu priznali Kosovo.

"Razlog je čisto - sigurnosni", dodali su iz NSBiH za Radiosarajevo.ba, ne želeći ulaziti mnogo u detalje vezane za izjavu generalnog sekretara FS Kosova da su BiH i Srbija pismeno tražili da ne igraju sa Kosovom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije