Irci protiv Talijana s crnim florom

Radiosarajevo.ba
Irci protiv Talijana s crnim florom

Za vrijeme posljednjeg nastupa u C-skupini Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, protiv reprezentacije Italije, nogometaši Irske će obilježiti tragediju otprije 18 godina.

Tokom večeri tog 18. juna 1994. dvojica teško naoružanih muškaraca upali su u jedan lokalni pub u Loughinislandu, mjestašcu 30 kilometara udaljenom od Belfasta, te započeli pucnjavu pri kojoj su ubili šestero i teško ranili još petero ljudi. Događaj je ostao zapamćen kao Masakr u Laughinislandu.

Napad su izveli pripadnici Ulster Volunteer Forcea, rojalističke paravojne skupine u Sjevernoj Irskoj, po dojavi da u pubu sjede irski nacionalisti i katolici.

Društvo u pubu, točno 24 osobe, slavilo je veliku pobjedu Republike Irske nad Italijom u utakmici prvog kola E skupine Svjetskog prvenstva u SAD-u 1994. godine.

Irci će s Talijanima igrati 18 godina kasnije na isti dan u Poznanju, te iskoristiti priliku za obilježavanje tragedije, ali i jedne od najvećih pobjeda u povijesti irskog nogometa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije