Irci ogorčeni: FIFA nas ne želi na SP-u (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Irci ogorčeni: FIFA nas ne želi na SP-u (VIDEO)

Foto: Getty images

"Ne mogu sada govoriti. Tako sam ljut. Bila je ovo jedna gorka večer, odigrali smo odličnu utakmicu", rekao je vidno razočarani selektor Irske Giovanni Trapattoni nakon kontroverznog ispadanja od Francuske.

Uz poljubac sreće (uz veliki sudijski previd Henryjevog igranja rukom te dvojca u ofsajdu) William Gallas u dodatnim je minutama odveo momčad Raymonda Domencha u Južnoafričku Republiku i ostavio boljeg sudionika ovog dvoboja razočaranog i ljutitog.

"Cijela je Europa vidjela da smo zaslužili pobijediti ili barem proći na penale. Ovo je već drugi put da mi se nešto ovako dogodilo", dodao je Talijan gotovo zavapivši: "Sve što tražim je poštenje i fair play."

Sporni ofsajdi, odnosno igranje rukom uslijed kojeg je i nastala prilika za pobjedonosni gol, smatra Trapattoni, preočiti su sudijski propusti koji se jednostavno nisu smjeli dogoditi.

"Dogodile su se velike greške, a sudija je mogao pitati Henryja što se dogodilo. Sve je bilo jasno, prejasno kod obje situacije", zaključio je Trapattoni misleći na ruku i na ofsajd.

http://www.youtube.com/watch?v=8woNGFj9fxM


Keane: FIFA nas nije htjela na Svjetskom prvenstvu

Bez imalo ustručavanja kapetan nogometaša Republike Irske, Robbie Keane, plasman francuske reprezentacije na Mundijal 2010. nazvao je režijom Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Tottenhamov napadač pogodio je mrežu "Tricolora" u 32. minuti utakmice na pariškom Stade de Franceu, te je na taj način anulirao 1-0 Francuza iz prve dokvalifikacijske utakmice.

Ono što je uslijedilo u produžetku, prilikom pogotka koji je domaćina ovog susreta promovirao u kandidate za svjetski tron sljedeće godine u Južnoafričkoj Republici, Keane je okarakterizirao FIFA-inim maslom.

"Bili smo ogorčeni, to igranje rukom bilo je i više nego očito. Jasno je da FIFA nije željela da se Irska plasira na Svjetsko prvenstvo. Možemo biti ponosni na način na koji smo odigrali i na koji smo stvarali šanse, no nismo uspjeli ostvariti svoj cilj", izjavio je irski kapetan.

Podsjetimo, u 13. minuti prvog produžetka Henry je rukom uštopao loptu koja je bježala od njega u gol-aut, a potom je novim dodirom usmjerio na nogu za asistenciju Williamu Gallasu koji je pogodio za ukupnih 2-1 i plasman Francuza u JAR.

Henry priznao: Igrao sam rukom, ali nisam ja sudija!

U izjavi nakon utakmice koju je režirao dvostrukim igranjem ruke, odvevši time Francusku na SP u Južnoafričku Republiku, napadač Francuza Thierry Henry nije poricao svoj 'grijeh'.

"Naravno da sam igrao rukom, ali najvažnija je stvar da smo se kvalificirali", rekao je za L'Equipe 33-godišnji nogometaš Barcelone i dodao: "Bila je ruka, ali nisam ja tu da bih sudio utakmicu. Što se dogodilo? Toto Squillaci je bio u skoku, ja sam bio iza dvojice Iraca. Lopta se odbila od tla i pogodila me u ruku. Sudija nije ništa svirao... Nastavio sam igrati, što bih drugo trebao? Ne negiram, međutim, da sam rukom igrao."

"Glavno je da smo prošli. Činjenica što je bilo tako teško još samo pojačava dobar osjećaj. Nismo odigrali dobro, podbacili smo. No, mnogi su tvrdili da su Irci slaba ekipa, što ne odgovara istini. Nije bilo lako", rekao je Henry.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije