Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

0
A. Vatreš
Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"
Foto: Reprezentacija.ba / Vladan Grujić (desno)

Cjelokupnu bh. fudbalsku javnost u aprilu je obradovala vijest o povratku Sergeja Barbareza i Emira Spahića u reprezentaciju naše zemlje.

Legendarni dvojac Zmajeva, kojem su povjerene funkcije selektora, odnosno direktora reprezentacije, uveo je naš tim u novu eru i za nepunih pola godine napravio dosta pozitivnih stvari.

Dobra namjera

S tim je saglasan i Vladan Grujić (43), bivši bh. reprezentativac, koji je za naš državni tim u periodu od 2002. do 2006 upisao 24 nastupa, a koji je imao priliku dijeliti dres s obojicom.

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

"Bilo mi je drago kad su njih dvojica izabrani i postavljeni tu, jer su dugo vremena nosili dres reprezentacije, uvijek bili karakterni i davali sve od sebe. Oni su obilježili taj dio i postavili neke temelje kako reprezentativac treba da izgleda u nekom fudbalskom smislu", rekao je Grujić za Radiosarajevo.ba.

Kako je primijetio, kod obojice je prisutna želja da se stvari poprave nabolje.

Barbarez otkrio karte za Njemačku i Mađarsku: Jedno novo ime i nekoliko iznenađenja

Barbarez otkrio karte za Njemačku i Mađarsku: Jedno novo ime i nekoliko iznenađenja

"Oni su sad u nekom procesu traženja i selekcije igrača i ništa ne može preko noći. Ja gledam to stvarno pozitivno. Vidi se neka dobra namjera i da su se stvarno posvetili tome, da se puno radi i trudi.

Konkretno tu mislim na Spahića koji je preuzeo ulogu da poboljša sve reprezentativne selekcije, od U-15 pa nadalje. Što se tiče Barbareza, iako mu je prvi posao, vidi se neka nevjerovatna želja kod njega. Ja to gledam možda malo drugačije, ali mislim da im treba dati šansu".

Mnogo pažnje izazvalo je otpisivanje nekoliko standardnih reprezentativaca poput Dennisa Hadžikadunića i Radeta Krunića, koji nisu pozvani za predstojeće mečeve Lige nacije s Njemačkom (11. oktobar) i Mađarskom (14. oktobar). Grujić je prokomentarisao tu odluku.

"Oni unutra to najbolje znaju. Mi se možemo samo složiti s tim. Hadžikadunić je dobar i mlad igrač, ali ako njih sedam-osam u stručnom štabu kaže da se on dovoljno ne zalaže, nema razloga da ne vjerujemo. Meni je drago što se tiče njega da nije trajno otpisan. Mislim da tu ne treba biti nikakve sujete.

Sergej Barbarez i Emir Spahić

Pohvalno mi je što je selektor rekao da ga je jedini Haris Hajradinović nazvao da vidi šta i kako, znači da mu je stalo da bude u reprezentaciji. To su neke stvari koje su osjetljive i mi sa strane možemo komentarisati. Kao što sam rekao, oni to unutra najbolje znaju i mislim da ih treba podržati.

Ja vidim tu želju i energiju da se nešto napravi. To su momci koji su imali vrhunske karijere, koji ne zavise ni od koga. Normalno da i oni imaju svojih grešaka, ali ne vidim nikakvu namjeru da se griješi ili da se neko sklanja zato što se ne voli".

Osvrnuo se Grujić i na slučaj Anela Ahmedhodžića, kojem su zauvijek zatvorena vrata reprezentacije nakon što je prethodno napustio pripreme našeg državnog tima i odlučio da se privremeno ne odaziva pozivima.

"Ne može se reći da je došao neki novi selektor pa da sad nešto ne funkcioniše. Mislim da je Barbarez treći selektor kojem on pravi probleme i da se ne odaziva. Odličan je igrač i jako dobro bi nam došao, prije svega jer je mlad, potentan i moderan. Ali ako ćemo mi sad trpiti neke stvari, ako on ne zna hoće li doći i ima nekih svojih problema i nedoumica, po meni je to ispravna odluka koju su donijeli.

Emir Spahić objasnio stegovne mjere: "Neke stvari se moraju poštovati"

Emir Spahić objasnio stegovne mjere: "Neke stvari se moraju poštovati"

Mislim da treba biti pošten, staviti prije nekog igrača s manje kvaliteta, ali da to kompenzuje svojom borbom, zalaganjem, da mu je na kraju krajeva drago da dođe. Čuo sam na press konferenciji kada je Barbarez rekao da smo mi u naše vrijeme molili Savez da nam pošalje poziv nekoliko dana ranije da dođemo na okupljanje. Stvarno je bilo tako. To treba da bude čast i meni je bila čast i tu sam se isto prepoznao".

Vidljivi pomaci

Pored vidljivih pomaka, naglasio je kako moramo biti realni, jer više nemamo kvalitet kao prije.

"Ruku na srce, moramo reći da pored Edina Džeke mi nemamo nijednog top igrača. To je tako i ne treba bježati od toga. Ali ne treba sada ni robovati tome. Fudbal je kolektivna igra i bitno je da igrači koji su tu svojim dadnu maksimalan doprinos svojim radom. To je realnost. Džeko je igrač kakav se rijetko rađa i treba da bude u reprezentaciji do kad god može. Nije ni bitno koliko će on davati, bitno je da je njegov duh prisutan, da daje primjer mladim igračima kako se trebaju ponašati. On nijednog selektora nije odbio i nikada nije bio u sukobu. To je pravi primjer.

Raduje me da je Ermedin Demirović ostvario transfer u Stuttgart. On je dokazan igrač u Bundesligi. Volio bih da Benjamin Tahirović pronađe pravi klub, jer mislim da je dobar igrač. Armin Gigović mi se isto sviđa i mislim da mu treba veća minutaža. Nikola Vasilj brani na nivou. To su sve radni igrači koji ne igraju top nivo, ali mislim da mogu pomoći reprezentaciji kada se sve to dobro napravi i izbalansira".

Reprezentacija BiH

Istakao je i napredak u Premijer ligi BiH, što je dobro i za reprezentaciju.

"Kvalitet lige se definitivno popravio. Popravili su se tereni, infrastruktura... Sam taj ambijent je daleko bolji nego što je bio. Na kraju krajeva, Borac je ušao u Konferencijsku ligu, malo im je falilo da uđu u Europsku ligu. Prošle godine je Zrinjski igrao Konferencijsku ligu. Nešto se dešava. Nismo kao prije zadnja rupa na sviralu. Puno internacionalaca dolazi u BiH. Vidite po Sarajevu, Borcu, Zrinjskom... I to negdje govori da se liga popravila. Lakše je nekom mladom igraču da napreduje kada ima iskusne igrače pored sebe.

Mislim da se ljudi trude i veliki je pomak ovo što Spahić i Saša Papac traže od omladinskih selekcija. Samim tim što budu jače reprezentativne selekcije, to će biti jači i klubovi", dodao je Grujić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije