Ibišević i dalje najbolje ocijenjeni igrač Bundeslige

Radiosarajevo.ba
Ibišević i dalje najbolje ocijenjeni igrač Bundeslige

U statistici koju vodi Kicker najbolje ocijenjeni igrač Bundeslige, (igrač sa najboljim prosjekom ocjena) je i dalje naš Vedad Ibišević, koji se zbog povrede zaustavio na brojci od 18 pogodaka iz 17 utakmica i prosječnom ocje nom 2,41.

Iza njega slijedi golman Hannovera Robert Enke sa 2,71, te Franck Ribery 2,75. Za hvaljujući igrama u proljetnom dijelu, Džeko je trenutno na diobi 13. mjesta sa prosječnom ocjenom 2,89, a si gurno je da će nakon dobrih ocjena iz 32. kola još i više popraviti prosjek. Visoko plasiran je i Sejad Salihović, koji dijeli 19. mjesto sa prosječnom ocjenom 2,96.

Inače, na listi najkorisnijih igrača Bundeslige (zbrajaju se asistencije i golovi) vodi Brazilac Grafite, koji je postigao 24 pogotka, uz 7 asistencija, dok je drugi Mario Gomez (23 pogotka, 7 asistencija). Edin Džeko se nalazi na trećem mjestu sa 28 bodova (22 pogotka, 6 asistencija), dok Vedadibišević i Zvjezdan Misimović dijele četvrtomjesto sa 24 boda. Ibišević je, naime, uz 18 postignutih pogodaka imao i šest asistencija, dok je kod Misimovića situacija obrnuta - 18 asistencija i šest pogodaka. Sejad Salihović je na diobi 15. mjesta, sa sedam posti gnutih pogodaka i devet asistencija.

Napadač Wolfsburga Edin Džeko postigao je dva pogotka u pobjedi od 3:0 nad Borussijom iz Dortmun da, što je bio njegov 21. i 22. gol u sezoni, čime je stigao na treće mjesto liste strijelaca (Grafite postigao 24, Gomez 23).

Džeko je, podsjećanja radi, u jesenjem dijelu sezone postigao samo pet pogodaka, te imao šest asistencija, međutim, na proljeće je bukvalno eksplodirao. U Bundesligi zabio je u 15 utakmica čak 17 pogodaka i uz Grafitea i Misimovića najzaslužniji je za visoki plasman Wolfsburga, koji je nakon 32. kola vodeća ekipa lige.

Džeko je, nakon susreta protiv Hoffenheima, kojem je dao tri pogotka, bio proglašen igračem kola, a kako stvari stoje mogao bi lako biti i najbolji igrač 32. kola, s obzirom na to da je od svih njemačkih medija dobio savršene ocjene.

U Bildu, osim Džeke, dobre ocjene su dobi li Madlung i Barzagli, dok je Zvjezdan Misimović, koji je i dalje vodeći u izboru za MVP igrača Bundeslige, u anketi portala spox.com, dobio ocjenu tri.

oslobođenje/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije