I danas bez utakmica na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a već u petak nas čekaju dva spektakla

1
Radiosarajevo.ba
I danas bez utakmica na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a već u petak nas čekaju dva spektakla
Foto: AA / Hoće li se radovati komšije?

Osam reprezentacija nastavlja takmičenje na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a najveće iznenađenje je priredio Maroko koji je na penale izbacio Španiju.

Čekaju nas mečevi četvrtfinala, u kojima ćemo držati fige za naše susjede - Hrvate, a zanimljivo je vatreni prvi otvaraju mečeve osam najboljim na Mundijalu. Protivnik je Brazil. 

Ovo su parovi četvrtfinala:

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

FIFA žestoko kaznila Hrvatsku, Srbiju i Saudijsku Arabiju, evo kolike su kazne

FIFA žestoko kaznila Hrvatsku, Srbiju i Saudijsku Arabiju, evo kolike su kazne

Petak, 9. decembar

16:00 sati Hrvatska - Brazil (Education City Stadium, Al Rayyan)

/ Anketa

Koja od ovih osam ekipa će postati novi prvak svijeta na SP u Kataru?
Rezultati

Vatreni su na putu do ponavljanja uspjeha sa prošlog Mundijala. Izbacili su Maroko, a prva naredna stepenica je - Brazil! Vatreni su postali kraljevi penala i produžetaka, a i danas se priča o odbranama Dominika Livakovića, koji je Japancima odbranio tri penala i odveo Hrvatsku dalje.

S druge strane im stoje Brazilci koji su bez većih problema savladali Južnu Koreju s 4-1. Za njih je najbitnije da se u sastav vratio Neymar koji je propustio dvije utakmice u grupi nakon povrede zgloba protiv Srbije.

Brazil je favorit. Hrvati su gubili od Karioka. Samo na Mundijalima dva puta - prvi put 2006. u Njemačkoj sa 0:1, a drugi puta 2014. u Brazilu sa 1:3.Tradicija postoji da bi se rušila.

20:00 Nizozemska - Argentina (Lusail Iconic Stadium, Lusail)

Utakmica Argentina-Australija
FOTO: AA: Utakmica Argentina-Australija

Susret Nizozemske i Argentine poprima već pomalo mitski status u nogometnim kuloarima. Pet puta su se susreli na svjetskim prvenstvima, od čega prvi puta 1974. kada su slavili Nizozemci 4-0, a posljednji 2014. kada su Argentinci pobijedili na penale.

I dok Argentina sanja novi naslov nakon daleke 1986. i Maradoninog pohoda, Nizozemci se žele okititi po prvi puta laskavom titulom.

Obje ekipe su bez većih problema ušle u četvrtfinale. Nizozemci su s 3-1 savladali SAD, dok su Argentinci, uz veću dozu stresa, s 2-1 pobijedili Australce. Messi je u osmini finala odigrao svoju 1000 utakmicu u karijeri, a pritom je zabio i svoj prvi gol u nokaut fazi Svjetskih prvenstava. 

Subota, 10. decembar

16:00 Maroko - Portugal (Al Thumama Stadium, Doha)

Portugal - Urugvaj u Kataru 2022
Foto: EPA-EFE: Portugal - Urugvaj u Kataru 2022

Na papiru iznenađenje, ali prema prikazanom Maroko je zasluženo u odabranom društvu. Špance su savladali na penale, a vrijedi istaknuti kako su na cijelom turniru primili tek jedan gol i to kojeg su si sami zabili protiv Kanade.

Ziyech, Hakimi i ostatak društva ne misli stati ovdje, a idući korak su im Portugalci s kojima su igrali i 2018. u Rusiji. Tada su Portugalci minimalno slavili, golom Cristiana Ronalda.

Novi skandal Cristiana Ronalda. Španjolski mediji tvrde - ovo je vrhunac

Novi skandal Cristiana Ronalda. Španjolski mediji tvrde - ovo je vrhunac

Upravo je Ronaldo glavna priča nakon utakmice s Švicarskom. Portugalska legenda utakmicu je započeo s klupe nakon što je došlo do verbalnog okršaja s izbornikom Santosom, a u igru je ušao tek u smiraju utakmice, kada je rezultatski sve bilo riješeno.

Dan nakon meča ponovo je bio u centru skandala, kada se saigračima pridružio u teretani, iako nije trebao.

20:00 Engleska - Francuska (Al Bayt Stadium, Al Khor)

Utakmica Argentina-Australija
FOTO: AA: Utakmica Argentina-Australija

Engleska je s Mundijala ispratila Senegal (3-0), a već se mogla čuti pjesma "It's coming home..." engleskih navijača.

Euforija se zahuktava, Englezi sanjaju naslov 56 godina, a na putu im stoje aktualni svjetski prvaci, Francuzi.

Razigrao se Rashford, Bellingham je pokazao zašto šeici i ostali bogataši nude stotine miliona eura za njega, a zabio je i Harry Kane.

Francuska će biti puno teži protivnik. Na turnir su došli bez nekoliko zvijezda poput Kantea, Pogbe, Benzeme, ali zato Mbappe igra fantastično. Napadač PSG-a na Svjetskim prvenstvima je već sada zabio devet golova i time prestigao Messija i Ronalda, a tek su mu 23 godine.

Ove ekipe posljednji puta igrale su na Euru 2012. godine, utakmica je završila 1-1, a golove su zabili sada već zaboravljeni Nasri te Lescott.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije