HSV slavio u Bremenu, remi u Kijevu

Radiosarajevo.ba
HSV slavio u Bremenu, remi u Kijevu


U četvrtak su odigrani prvi susreti polufinala Kupa UEFA.

Werder - Hamburg 0:1

Nogometaši Hamburga pobijedili su Werder u gostima 0:1, u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa UEFA-e. Zaslužan za to je strijelac Piotr Trochowski u 28. minuti. Hamburg je bolje otvorio utakmicu, te je bio daleko opasniji suparnik u ovom njemačkom polufinalu. Hrvatski nogometaš Ivica Olić je odmah u prvoj minuti zaprijetio, potom je Guerrero sjajno opalio u 22. minuti, a loptu je vršcima prstiju skrenuo s putanje prema mreži domaći golman Wiesea. Bolju igru je Hamburg okrunio pogotkom sjajnog Piotra Trochowskoga. Glavom je nabačenu loptu poslao u suprotni kut.

Werder je smušeno odigrao prvih 45 minuta, a taj pogodak je dodatno demoralizirao nogometaše iz Bremena. No, u nastavku je krenula oluja napada prema Rostu i pravo je čudo da nisu postigli barem jedan pogodak. Almeida je imao prilike glavom u 51. i 60. minuti, Rosenberg je bio u sjajnoj prilici u 71. minuti, niz opasnih ubačaja su nagovještavali pogodak između 65. minute i kraja utakmice. Kranje opasan je bio udarac Nalda iz daljine u 87., a Pizarro je u nadoknadi pucao iz blizine ravno u Rosta. Isto tako, sudac Webb je propustio barem u dva navrata svirati jedanaesterac za domaćina.

No, i na drugoj strani je bilo vatreno u dva navrata tokom nastavka. Najbolju priliku je propustio Ivica Olić koji se u 65. minuti sjurio prema Wieseu i kada je došao sasvim blizu njega pokušao ga je prebaciti loptom, ali na sreću domaćina lopta je udarila u prsa njihovog golmana. Samo minutu kasnije je Olić pripremio šansu Pitroipi, ali je ovaj pucao pored stative.

Dinamo - Šahtar 1:1

Nogometaši Dinama i Šahtara odigrali su u Kijevu bez pobjednika 1:1. Pravedan je ovo rezultat ogleda u Kijevu, jer je Dinamo bio znatno bolja tim u prvom dijelu, ali je zato Šahtar u drugom bio opasniji i zaslužio izjednačenje. Dinamo je žestoko otvorio utakmicu, te je želio što ranije postići pogodak koji je bio prioritet u ovom ogledu. Na početku je najveća opasnost bio Alijev, nogometaš razornog udarca, a nakon njegovog slobodnog udarca Dinamo je i poveo. Rezantno je opalio Alijev, a lopta se na tri-četiri metra od vratiju, od gostujućeg nogometaša Čigrinskog, koji je bio pod pritiskom Milevskoga, odbila u mrežu.

Početak drugog dijela i opasni udarac Darija Srne dali su naznačiti kako će se razvijati nastavak. Iako Šahtar nije imao mnogo udaraca u okvir vratiju (samo tri u 90 minuta), bilo je primjetno da gosti iz Donjecka postaju sve opasniji. Tako je Srna u 68. minuti, po svojoj desnoj strani, započeo akciju, Willian je ubacio u šesnaesterac, a Fernandinho je traljavo (ali je ipak uspio) u padu nogom poslao loptu u mrežu. Dinamo je do kraja imao tek dvije prilike za pobjedu. Udarac Alijeva je obranio Pjatov u 78. minuti, a priliku je imao i Ognjen Vukojević od kojeg se lopta slučajno odbila i prošla kraj stative Šahtarovih vratiju. Uzvratna utakmica na rasporedu je u Donjecku za tjedan dana.

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije