HSV gostuje u Bremenu, Šahtaru Kijevu

Radiosarajevo.ba
HSV gostuje u Bremenu, Šahtaru Kijevu

Dinamo Kijev, u okviru prve utakmice polufinala Kupa UEFA na svom terenu dočekuje Šahtar iz Donjecka. Ukrajinci su do polufinala došli preko Francuza. Dinamo je lakše nego što se očekivalo prošao PSG, dok je Šahtar bez većih problema izbacio lidera francuskog prvenstva ekipu Marseillea.

Ovo je ujedno i dvoboj dvije najbolje plasirane ekipe ukrajinskog prvenstva, stim što Dinamo ima osam bodova prednosti nad ekipom iz Donjecka.

Rudari imaju tri uzastopne pobjede, dok je Dinamo prije dva kola poražen na gostovanju kod Kryvbasa sa 2:1.

Šahtar nikada nije osvojio neko evropsko takmičenje, dok je to pošlo za rukom njihovim zemljacima. Dinamo je dva puta osvajao Kup UEFA (1975. i 1986.) te jedan UEFA superkup (1975.).

Oba kluba dati sve od sebe da izbore posljednje finale Kupa UEFA (od naredne sezone Kup UEFA postaje Liga UEFA).

Ukrajinski duel počinje u 18,30 sati.

Werder dočekuje HSV

U Bremenu će snage odmjeriti dva njemačka kluba Werder i Hamburg. Werder je do polufinala prešao preko Udinesea, dok je HSV u dva susreta izvukao bolji rezultat protiv Manchester Cityja.

Oba trofejna njemačka tima ne pružaju partije kakve se od njih očekuju u Bundesligi. Ekipa iz Bremena nalazi se na desetoj poziciji njemačkog prvenstva, dok je Hamburg je nešto bolji na petoj poziciji koja im otvara šansu da se bore za titulu, ali isto tako mogu da neizbore Ligu prvaka naredne sezone.

Hamburg je doživio težak poraz na gostovanju u Dortmundu dok je Werder u posljednja tri susreta ubilježio remi, poraz i pobjedu.

Oba tima se mogu pohvaliti evropskim titulama, ali ni jedan od njih u svojim vitrinama nema pehar Kupa UEFA. Hamburg je Ligu prvaka osvojio Kup pobjednika kupova 1977., Ligu prvaka 1983. i dvije titule Intertoto kupa (2005. i 2007.). HSV tako ima priliku da se, eventualnim osvajanjem Kupa UEFA pridruži Juventusu, Ajaxu i Bayernu koji su jedini klubovi sa osvojena sva tri velika evropska takmičenja, ito pod starim nazivima i strukturom takmičenja.

Werderove titule evropske titule potiču iz '90-ih godina prošlog stoljeća. Kup pobjednika kupova 1992., a Intertoto kup su ovojili 1998. godine.

Utakmica između njemačkih klubova počinje u 20,45 sati.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije