Hrvatska neriješeno sa Ukrajinom, Srbija sve bliže cilju

Radiosarajevo.ba
Hrvatska neriješeno sa Ukrajinom, Srbija sve bliže cilju

Hrvatska i Ukrajina remizirali su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi odigravši 2:2.

S druge strane, reprezentacija Srbije je nastavila sa pobjedama u grupi 7, i sinoć je u Beogradu sa minimalnih 1:0 bila bolja od Austrije čiju je mrežu na samom otvaranju meča sa bijele tačke zatresao Nenad Milijaš.

Hrvatska je povela praktično iz prvog napada. Igrala se 2. minuta kada se pred golom gostiju najbolje snalazi Petrić i dovodi Hrvatsku u vodstvo.

Već u 13. minuti Ukrajinci dolaze do zasluženog poravnanja. Rotan je odlično uposlio Ševčenka koji zabija za 1:1. Strijelac izjednačujućeg pogotka za Ukrajinu morao je zbog ozljede napustiti igru par minuta kasnije.

U drugom djelu je Slaven Bilić ušao s dvojicom novih igrača, Lekom i Vukojevićem, koji su unijeli dosta svježine u redove hrvatske reprezentacije.

U 59. minuti Ukrajinci potpuno preokreću rezultat. Nazarenko je nabacio iz slobodnog udarca, a Gai zabija za vodstvo gostiju od 2:1.

Nedugo zatim Hrvatska preko Modrića poravnavan na 2:2. Imala je Hrvatska do kraja par dobrih prilika i dvije vratnice, ali do novog preokreta nije došlo.

U drugom susretu ove skupine Bjelorusija je deklasirala Andoru rezultatom 4:1.

ORLOVI POBJEDNIČKI

Radomir Antić nastavlja da bilježi uspjehe sa reprezentacijom Srbije koja je večeras novu pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo slavila u Beogradu gdje je sa minimalnih 1:0 bila bolja od Austrije koja je nakon ovog poraza ostala skoro bez šanse da ovjeri nastup u baražu.

Ipak, Austrijanci su sjajno otvorili meč i na Marakani su do vodstva mogli doći već u prvoj minuti kada ne koriste stopostotnu priliku, a ubrzo nakon toga Srbija preuzima inicijativu. Par poluprilika Srbije je krunisano već u 7. minuti kada veliku gešku pravi poslednja linija Austrije što je sjajno iskoristio Danko Lazović koji se domogao lopte, a golman gostiju ga ruši za najstrožiju kaznu.

Siguran sa bijele tačke je bio Nenad Milijaš i tada se činilo da je ovo samo jedan u nizu pogodaka Srbije koja je i nakon gola nastavila da igra veoma ofanzivno. No par dobrih prilika je propušteno, a nakon toga pada tempo igre tako da do kraja prvog poluvremena nije viđeno previše toga.

Nastavak meča donosi ravnopravan odnos snaga, a obje reprezentacije je spašavao okvir gola. Prvo je Boško Janković iz slobodnog udarca zatresao stativu gola Austrije, a potom se i na drugoj strani zatresla prečka gola Srbije. Sama završnica donosi apsolutni pritisak Austrijanaca, ali su ipak Vladimir Stojković i njegova defanzivna linija izdržali sve napade gostiju.

Srbija se sada učvrstila na prvom mjestu sa 15 bodova, dok drugoplasirana Francuska sada ima pet bodova manje i meč manje. Priliku da se dodatno učvrste na prvom mjestu će Antićevi izabranici imati već u srijedu kada gostuju kod Farskih Ostrva gdje ne bi trebali imati problema.

Priliku da se bori za baraž je propustila Litvanija koja je na svom terenu u drugom današnjem meču grupe 7 sa 1:0 poražena od Rumunije. Jedini gol za Rumune je u 38. minuti postigao Ciprian Marica, ali njima ova pobjeda ipak neće previše značiti jer su sve svoje prilike prokockali već ranije tako da su u dosadašnjih šest mečeva skupili tek sedam bodova.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije