Hrvati, Česi i Irci na korak do Eura

Radiosarajevo.ba
Hrvati, Česi i Irci na korak do Eura


Osim susreta BiH - Portugal koji je odigran bez pogodaka, odigrana su još tri susreta baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Pobjede su ostvarile selekcije Hrvatske, Češke i Irske.

Turska - Hrvatska 0:3

Hrvatska nogometna reprezentacija šokirala je Tursku na istanbulskoj TÜRK Telekom Areni pobijedivši je s glatkih 3-0 u prvom meču baraža za Euro 2012. godine...

Iznenađujuće je, nakon brzo izvedenog prekida, Vedran Ćorluka u drugoj minuti utakmice probio desni bok odbrane domaće reprezentacije, te poslao prizemnu loptu pred peterac golmana Volkana Demirela. Ovaj ju nije uspio odbiti u Mandžukićevu naletu, a Ivica Olić dobro je pratio akciju i zabio za vodstvo Hrvatske.

U 32. minuti na 2-0 povisio je Mandžukić glavom nakon ubacivanja Darija Srne s desne strane.

U posljednjoj minuti prvog dijela odličan kontranapad i proigrvanje Ivana Rakitića nije iskoristio Ivica Olić, kojem je golman Demirel ušao u udarac nakon predugog fora, i to na slabiju, desnu nogu.

Treći pogodak za Hrvatsku u 51. minuti postiže Vedran Ćorluka nakon slobodnog udarca Darija Srne s desne strane. Ostao je bek Tottenhama sam na pet metara i poentirao glavom.

Češka - Crna Gora 2:0

Češka nogometna reprezentacija upisala je 2-0 pobjedu protiv Crne Gore u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine...

Na Generali Areni u Pragu Crna Gora je pala nakon pogodaka Vaclava Pilara i Tomaša Sivoka. Član Viktorije Plzen, sudionika nogometne Lige prvaka, postigao je prvi pogodak u 63. minuti utakmice nakon što je s lijeve strane iskosa, s ruba šesnaest metara, desnom nogom pogodio u lijevi gornji ugao golmana Mladena Božovića. Konačnih 2-0 postavio je Tomaš Sivok, član Čeških Budjovica, u 92. minuti utakmice.

Cijela utakmica protekla je u blagoj dominaciji reprezentacije Češke koja je uputila čak 16 udaraca prema golu Crne Gore, dok su gosti to učinili u devet navrata.

Čak i prije drugog pogotka Češke krenuo je vatromet u centru Praga slaveći pobjedu koja će reprezentaciju vrlo vjerovatno odvesti na Euro u Ukrajinu i Poljsku iduće godine.

Estonija - Irska 0:4

San Estonaca da bi mogli na Evropsko prvenstvo naredne godine potopili su Irci već u prvom susretu baraža. U Tallinnu su slavili Irci sa 0:4.

Interesantno je da su domaći susret završili sa devet igrača.

Irci su u vodstvo došli nakon  samo trinaest minuta igre. Strijelac je bio Andrews. 

Domaći su u 34. minuti ostali sa igračem manje jer je zbog drugog žutog kartona susret morao napustiti Stepanov. 

Drugi pogodak gosti su postigli u 67. minuti preko Waltersa, a pet minuta kasnije Keane trese mrežu domaćih za 0:3.

Do kraja susreta Estonci su ostali bez još jednog igrača. Drugi žuti karton dobio je Piiroja.

Konačan rezultat postavio je Keaneu 88. minuti iz jedanaesterca.

Uzvratni susreti na rasporedu su za četiri dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije