Dino Hotić, novajlija među Zmajevima: Poziv me iznenadio, čast je nositi dres BiH

Radiosarajevo.ba
Dino Hotić, novajlija među Zmajevima: Poziv me iznenadio, čast je nositi dres BiH
Foto: NSBiH / Dino Hotić

Novajlija u reprezentaciji Bosne i Hercegovine za utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Finske i Grčke je Dino Hotić, prvotimac Maribora kojem je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) dozvolila da promijeni sportsko državljanstvo.

Tako će Hotić u budućnosti umjesto dresa Slovenije nositi dres BiH.

FIFA dala zeleno svjetlo, Prosinečki pozvao novog Zmaja u tim!

U Nogometni savez Bosne i Hercegovine danas je stigla zvanična potvrda da Dino Hotić može nastupiti za nacionalni tim BiH. FIFA Komitet za status igrača je prihvatio zahtjev Hotića i NSBiH za promjenu sportskog državljanstva tako da ovaj nogometaš sada može igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Dino Hotić je rođen 26.

“Pratio sam utakmice reprezentacije BiH i ranije. Naravno, poznajem sve igrače, neke i lično kao Kenana Pirića sa kojim nastupam u Mariboru. Izuzetno sam sretan što sam sada i ja dio ove reprezentacije i što sam dobio poziv selektora“, kazao je Hotić za internet stranicu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, prenosi Anadolija.

Hotić je dodao da ga je iznenadio selektorov poziv, koji je stigao odmah nakon dozvole FIFA-e o promjeni sportskog državljanstva.

“Priznajem da me poziv iznenadio. Prvo su mi čestitali što sam dobio 'zeleno svjetlo' za nastup za selekciju BiH, a nedugo zatim uslijedio je i poziv i morao sam hitno da krenem na okupljanje. Nisam čak ni bio u Mariboru, ali sam se brzo organizovao i uspio da dođem, tako da već danas mogu trenirati“, istakao je Hotić i dodao:

“Čast je nositi dres reprezentacije BiH. Moji roditelji su iz BiH i bili su jako ponosni kad su čuli da sam pozvan, isto kao i ja. To nije samo stepenica više u mojoj karijeri, već i prilika da se dokažem i osjetim šta to znači igrati pred bh. navijačima za koje znam da su veoma posvećeni reprezentaciji.“

Vezni fudbaler koji je igrao za mlade selekcije Slovenije iskreno je rekao da ne očekuje da će odmah protiv Finske u subotu u Zenici upisati i debitantski nastup za BiH.

“Ne očekujem da ću odmah i nastupiti, jer sve se desilo nekako na brzinu, ali sigurno to priželjkujem, kao i svaki igrač. Potrudiću se da na treninzima pokažem šta znam, a selektor će odlučiti da li ću igrati“, kazao je 24-godišnji Hotić.

Rođeni Ljubljančanin cijelu karijeru proveo je u Mariboru, koji ga je slao na posudbe u Veržej i Krško.

Sa “ljubičastima“ je osvojio šest naslova šampiona Slovenije, te tri Superkupa i dva Kupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije