Hoće li Juventus ići na Ligu prvaka? Stara dama bi mogla biti pomilovana

0
Radiosarajevo.ba
Hoće li Juventus ići na Ligu prvaka? Stara dama bi mogla biti pomilovana
Foto: EPA-EFE / Juventus

Italijanski velikan Juventus mogao bi da bude pomilovan poslije drastične kazne oduzimanja 15 bodova u Seriji A.

Juve je uložio žalbu koja će im omogućiit pristup "tajnom dokumentu" koji je tužilac Fudbalskog saveza Italije (FIGC) poslao nadležnom organu (COVISOC) u aprilu 2021. godine, što će biti od krucijalne važnosti, piše Blic.

Italijanski mediji bruje da postoje šanse da će biti prihvaćena žalba funkcionera Federica Cherubinija i bivšeg Fabia Paraticija, koji će im omogućiti da pažljivo pregledaju dokument.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Caka je u tome da zvaničan zahtev koji je COVISOC podnio tužiocu FIGC 14. aprila 2021. godine, odnosno sedam dana kasnije otvoren postupak, da je tužilac imao 60 dana za istragu i 30 dana za regstraciju suđenja. To znači da svi dokumenti dobijeni nakon 14. jula 2021. godine, a koji su doveli do kazne za Juventus, ne bi bili upotrebljivi.

Ostaje da se vidi da li bi oni doprinijeli da se poništili presuda, što ćemo uskoro saznati jer COVISOC ima sedam dana da pošalje dokumenta advokatima Juventusa.

Ukoliko se Staroj dami ukine kazna, momentalno bi skočila na tabeli Serie A i imala 50 bodova, na diobi drugog mjesta sa Interom. Time bi Juve obezbjedio mjesto u Ligi šampiona sljedeće sezone i zadržao sve igrače, uz veliku finansijsku injekciju, među kojima je i Dušan Vlahović.

Međutim, ostaje da sačekamo konačan epilog...

Zašto je kažnjen Juve?

U istrazi 'Prizma' utvrđeno je da je u klubu bilo finansijskih malverzacija i tajnih plaćanja igrača tokom ranih faza epidemije koronavirusa, što je na kraju rezultiralo drakonskom kaznom na inicijativu Fudbalskog saveza Italije.

Prema vijestima sa Apenina, tužilac Giuseppe Chine zatražio od Federalnog apelacionog suda da ponovo otvori postupak protiv italijanskog giganta, sa zahtjevom da Bjankonerima zbog nezakonitih radnji budu oduzeti bodovi. Sud je zbog toga ponovo otvorio slučaj ali samo protiv Juventusa, dok su Empoli i Sampdoria koji su takođe bili na tapetu ostavljeni po strani.

Isprva se govorilo da torinskom klubu prijeti kazna oduzimanja devet bodova, ali je na kraju ona bila i rigoroznija.

Što se tiče pojedinačnih kazni za učesnike skandala, nekadašnji sportski direktor Stare dame Fabio Paratici, koji sada istu funkciju obavlja u Tottenhamu, je suspendovan iz fudbala na dvije i po godine. Ta kazna je primjenljiva i u Engleskoj.

Tako će nekadašnji prvi čovjek kluba Andrea Aneli biti suspendovan na dvije godine, baš kao i Mauricio Arivabene, Federico Cherubini je kažnjen na godinu i četriri mjeseca, a Pavel Nedved na osam mjeseci.

Ovo je druga velika kazna za Juventus u ovom vijeku, pošto je 2006. godine zbog otpužbi o namještanju rezultata izbačen u Serieu B.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije