Haos u Sofiji: Najmanje 14 povrijeđenih u protestu bugarskih navijača protiv Saveza

1
Radiosarajevo.ba
Haos u Sofiji: Najmanje 14 povrijeđenih u protestu bugarskih navijača protiv Saveza
Foto: Screenshot / Protest prerastao u nasilje

U neredima navijača oko stadiona Vasil Levski u Sofiji uoči utakmice između Bugarske i Mađarske u kvalifikacijama za EURO, povrijeđeno je najmanje 14 osoba.

Uoči susreta nekoliko hiljada bugarskih navijača je protestvovalo zbog načina kojim se upravlja Bugarskim nogometnim savezom, a protest je prerastao u nasilje.

Navijači su gađali policiju raznim pirotehničkim sredstvima, kamanjem i bocama. Nakon što su zapaljene kante za smeće, policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Bugarski mediji prenose kako se sukob smirio nakon više od sat vremena.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Povrijeđeno je najmanje 14 osoba, a među stradalima ima i policajaca.

Zapaljen je i jedan autobus, policijski kombi, dok je nekoliko izloga razbijeno.

"Krajnje je razočaravajuće što protestujemo na takav način i uništavamo naš grad", rekao je bugarskim novinarima gradonačelnik Sofije Vasil Terziev.

"Ne prihvaćam da miran protest eskaliraju na ovaj način", dodao je.

Bugarska reprezentacija se već skoro dva desetljaća nije plasirala na neki veliki turnir. Navijači su širom zemlje protestvovali nakon poraza od Albanije i Litve u oktobru. Predsjedniku Saveza Borislavu Mihajlovu i njegovim pomoćnicima koji su na čelu Saveza već 18 godina, navijači su proteklih sedmica u 18. minuti svake ligaške utakmice uzvikivali "Ostavka".

Zahtjevi prosvjednika bili su ostavka Borislava Mihailova i cjelokupnog vodstva Saveza, te zakazivanje izvanredne Skupštine do februara 2024. godine na kojoj bi se izabralo novo vodstvo.

"Kap koja je prelila čašu" i razljutila navijače bila je odluka da se večerašnji ogled protiv Mađarske odigra pred praznim tribinama na stadionu u Sofiji oko kojeg je bilo raspoređeno oko 1.600 policajaca.

U strahu od nereda, Mihailov je prošle sedmice zatražio od UEFA-e da se utakmica protiv Mađarske igra pred praznim tribinama. Ta je odluka izazvala gnjev ne samo među bugarskim navijačima, već i mađarskim navijačima koji su ranije isplanirali put.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije