Grke smo pobijedili samo jednom, ali bilo je spektakularno

Radiosarajevo.ba
Grke smo pobijedili samo jednom, ali bilo je spektakularno
Foto: EPA / Edin Džeko

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će na stadionu Bilino polje u drugom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se 2020. godine igrati u 12 država širom Europe odmjeriti snage s reprezentacijom Grčke.

Grci su selekcija s kojom smo igrali mnogo puta do sada. Do sada smo s Grcima snage odmjerili čak devet puta. Četiri puta smo s njima bili u grupi u kvalifikacijama što za Europsko, što svjetsko prvenstvo.

Prvi put susreli smo se 1996. godine i nismo se dobro proveli, poraženi smo s 3:0 na gostujućem terneu. U revanšu Grčka je slavila rezultatom 1:0. Utakmica u Kalamati bila je prva takmičarska, zvanična utakmica za bodove reprezenetacije Bosne i Hercegovine.  

Na sljedeći duel čekali smo skoro deset godina. U kvalifikacijama za EURO 2008. opet smo poraženi dva puta. U Zenici katastrofalno s 0:4, a potom u revanšu rezultatom 3:2.

Igrali smo potom jedan prijateljski duel koji je završen bez golova, a potom smo imali nove okršaje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. U Pireju u prvom susretu bilo je 0:0, a Asmir Begović je branio kao da ima deset ruku.

Revanš je bio spektakularan. Misimović i Džeko su igrali fantastično, a ta reprezentacija Bosne i Hercegovine koju je predvodio Safet Sušić s klupe igrala je totalni fudbal, vjerovatno najljepši u svojoj historiji. Rezultat 3:1 i praktično ovjerene viza za Mundijal. Mogli smo sve prosuti protiv Slovačke, ali srećom ukazao se Hajrović u Žilini.

Nakon ovih duela s Grcima smo igrali i u kvalifikacijama za posljednje Svjetsko prvenstvo. U Atini smo primili pogodak u 95. minuti. Tzavellas je doslovno u posljednjoj sekundi zatresao našu mrežu. U revanšu nije bilo golova, susret je završen rezultatom 0:0.

Sa Grcima dakle imamo devet odigranih utakmica i samo jednu pobjedu, dok oni imaju četiri, ali vrijedi istaći kako je posljednja bila prije skoro 12 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije