Golman Egipta odbio nagradu za igrača utakmice iz vjerskih razloga

Radiosarajevo.ba
Golman Egipta odbio nagradu za igrača utakmice iz vjerskih razloga
Foto: EPA / Mohamed El Shenawy
Golman reprezentacije Egipta Mohamed El-Shenawy, tema je broj jedan drugog dana Svjetskog prvensta u fudbalu u Rusiji koje je počelo u četvrtak.

Egipćanin je nakon sjajne partije protiv Urugvaja odbio nagradu za igrača utakmice iz vjerskih razloga. Naime, sponzor FIFA-ine nagrade za najboljeg igrača susreta je firma koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića Budweiser.

El-Shenawy je svojim odbranama izluđivao napadače Urugvaja, ponajprije Suareza i Cavanija. Uprkos sjajnoj partiji nije uspio do karaja sačuvati svoju mrežu netaknutom jer je u sudijskoj nadoknadi Gimenez pogodio za pobjedu reprezentacije iz Južne Amerike.

Dešavalo se i ranije da muslimani nogometaši odbijaju nagrade za igrača utakmice iz istih razloga. Vodstvo engleska Premijer lige da bi izbjeglo situaciju iz 2012. godine kada je bocu alkohola odbio Yaya Toure rekavši: "Ne pijem alkohol jer sam musliman, pa to zadržite za sebe", donijelo odluku da igračima utakmica dodjeljuju mini trofeje.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije