Gol za kraj karijere: Princ s Neretve na današnji dan odigrao posljednji meč

J. M.
Gol za kraj karijere: Princ s Neretve na današnji dan odigrao posljednji meč
Facebook / Duško Bajević u Beogradu 26. juna 1983.

Duško Bajević je jedan od najvećih igrača i trenera u historiji bh. fudbala, aktuelni selektor "Zmajeva". Legendarni Princ s Neretve je tokom 17 godina igračke karijere postigao skoro 300 golova za Velež, atinski AEK i reprezentaciju bivše Jugoslavije.

Bajević je rođen 10. decembra 1948. u Mostaru, a do odlaska u inostranstvo punih 11 godina (1966-1977) nosio je dres Veleža. Nažalost, "viša sila" učinila je da Velež u tom periodu ne osvoji naslov prvaka Jugoslavije, umjesto čega su se Rođeni morali zadovoljiti s dvije vicešampionske titule i jednim trećim mjestom.

Princ s Neretve će sve nadoknaditi prelaskom u atinski AEK (1977-1981) s kojim je osvojio dvije titule prvaka i jedan grčki kup. Nakon AEK-a još dvije sezone nosio je dres Veleža u kojem je 1983. završio igračku karijeru.

Posljednji nastup Bajević je zabilježio na današnji dan prije 37 godina – 26. juna 1983. Ambijent je bio upravo onakav kakav je slavni napadač zaslužio. Posljednje 34. kolo Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1982-83, prepun stadion JNA u Beogradu, 50 hiljada gledalaca na utakmici Partizan – Velež kojom su "Crno-beli" proslavili titulu prvaka Jugoslavije.

Igrao se 57. minut kada je, pri rezultatu 1:0 za Partizan, lopta došla do Bajevića koji je preciznim udarcem s vrha šesnaesterca pogodio mrežu za konačnih 1:1. Uslijedile su ovacije 50.000 gledalaca koji su ustali i aplauzom nagradili sjajnog fudbalera za sve što je učinio u bogatoj karijeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije