Godinu dana od formiranja Komiteta za normalizaciju

Radiosarajevo.ba
Godinu dana od formiranja Komiteta za normalizaciju


Prije tačno godinu dana, 18. aprila 2011. godine u Beču je oformljen Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine koji je za cilj imao da spasi bosanskohercegovački nogomet od potpunog propadanja.

Podsjećamo, prvog aprila 2011. godine suspendovan je N/FSBiH, a kao spasioci nogometa u našoj zemlji izabrani su Ivica Osim, Darko Ljubojević, Faruk Hadžibegić,Duško Bajević i Sergej Barbarez, u saradnji sa Jasminom Bakovićem, sekretarom N/FSBiH.

Navedene legende bh. nogometa uspjele suubijediti strukture bh. nogometa da izglasaju novi Statut N/FSBiH nakon čega je i ukinuta suspenzija.


Barbarez, Bajević i Hadžibegić (Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba)

"Komitet je napravio mnogo stvari da bi zaštitio fudbal u BiH. NSBiH je godinama išao pogrešnim putem, napravljeno je mnogo loših stvari, ali suspenzija nas je otrijeznila", rekao je za Dnevni avaz Faruk Hadžibegić.

Bivši as Sarajeva istakao je da ne treba imati bojazan od toga da će se nakon odlaska Komiteta na njihovo mjesto vratiti grobari bh. nogometa.

"Oni koji su napravili štetu sigurno se neće vratiti. Valjda i oni imaju neke moralne odgovornosti da kažu da su pogriješili. Isto tako država treba stati u zaštitu fudbala. Mi smo samo sportska ustanova, ali država više ne bi smjela tolerirati nepravilnosti N/FSBIH u domenu zakonodavnih i pravnih stvari", dodao je za Avaz Hadžibegić.

Komitet se pored zateknutih problema u N/FSBiH suočio i sa eskalacijom huliganskih nereda na bh. terenima. Komitet je na čelu sa Ivicom Osimom zabranio dolaske gostujućim navijačima na utakmice, što je uveliko smanjilo nerede na našim stadionima. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije