Gdje smo mi pogriješili u Parizu?

Radiosarajevo.ba
Gdje smo mi pogriješili u Parizu?


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je sinoć jednu od najboljih utakmica u svojoj historiji, remiziravši 1:1 sa reprezentacijom Francuske. Zmajevi su, igrom, očerupali Galske pijetlove odigravši na najvišem mogućem nivou.

Istina, Francuzi idu direktno na Evropsko prvenstvo, BiH ide u baraž. Ali, čak su i neki francuski igrači, poput Barceloninog beka Erica Abidala, priznali da su se igrači BiH igrali s njima u prvom poluvremenu.

U prvom poluvremenu Francuzi nisu znali šta ih je snašlo. Taktika Safeta Sušića funkcionisala je perfektno. Džeko, Misimović i Lulić su u potpunosti razbili francusku igru, što je na kraju rezultiralo prelijepim pogotkom Edina Džeke. Do sada neviđeno lijepa i atraktivna igra našeg državnog tima protiv jedne od svjetskih velesila.

Na stranu odgovornost sudije za, najblaže rečeno: sumnjiv penal, mišljenja smo, ipak, da su naš igrači i selektor svojim potezima doprinijeli tome da Francuzima u potpunosti pripadne drugo poluvrijeme.

Bez obzira koliko je dao reprezentaciji, niti jedan igrač ne smije biti favorizovan u odnosu na boljeg i zdravijeg. Kenan Hasagić nije smio početi meč u Parizu. Iako je odlično branio, ipak nije mogao nastaviti meč. Tu je Pape izgubio jednu izmjenu, koju uopšte nije trebao praviti. Asmir Begović je jedan od najboljih golmana u Engleskoj ligi i, bez obzira na iskustvo Hasagića na golu reprezentacije, Begović je morao imati prednost u odnosu na golmana Istambul BB-a. Samim tim Sušić bi imao izmjenu više da manevriše u susretu.

Sušić je zbog povrede Mensura Mujdže bio primoran da uvede Maletića. Naša reprezentacija je u posljednjih pola sata bila vidno umorna, a Sušić iz vadi raspoloženog Harisa Medunjanina i ubacuje Adnana Zahirovića. Svih 14 igrača koji su trčali po travnjaku Stade de Francea su zaslužili desetku. Ipak, neki potezi su se mogli drukčije povući.

Upravo nam je nakon primljenog pogotka iz jedanaesterca nedostajala još jedna izmjena koja bi donijela svježine u veznom redu. Upravo je to ona izmjena koja je bespotrebno potrošena na golmana. Ulaskom Ibričića ili Ibiševića BIH bi dobila na brzini i svježini u napadu, i ko zna kako bi susret bio završen.

Nadamo se da će se iz ove utakmice izvući pouka i da se već jednom uspostavi važnost kolektiva u odnosu na pojedinca, bez obzira ko to bio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije