Rumunski mediji: Član Izvršnog odbora NS BiH dio velikog kladioničarskog klana

Radiosarajevo.ba
Rumunski mediji: Član Izvršnog odbora NS BiH dio velikog kladioničarskog klana
FOTO: Screenshot / YouTube
Dragan Kulina, bivši direktor FK Slavija iz Istočnog Sarajeva i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH sudionik je velikog kladioničarskog skandala i namještanja utakmica, prenosi rumunski sportski portal Gazeta Sporturilor.

Kako navode novinari ovog portala, riječ je o kladioničarskom skandalu koji je otkriven 2009. godine, a koji je učestvovao u namještanju rezultata utakmice između Dinama iz Bukurešta i Slavije iz Istočnog Sarajeva.

Tada je Kulina trebao namjestiti prijateljsku utakmicu između ova dva tima, ali su kladionice napravile grešku i umjesto Slavije iz Istočnog Sarajeva u ponudu uvrstile Slaviju iz Sofije. Osim ovog susreta, Kulina se spominje kao sudionik namještanja rezultata u utakmicama sa Aalborgom i Košicama.

Zahvaljujući angažmanu kladioničarske mafije, navodi Gazeta Sporturilor, u redove Slavije 2009. godine stigli su Zimonjić, Marković i Valentin Muscalu, koji je igrao za još tri kluba usko povezana s kladioničarskom mafijom.

Pored Kuline, u ovaj skandal su uključeni brojni sportski radnici iz Hrvatske, zbog čega su mnogi uhapšeni, a sve je otkriveno u takozvanom slučaju Bochum, koji je jedan od najvećih slučajeva razotkrivanja kladioničarske mafije.

Prema podacima iz istrage bochumskog slučaja, glavni organizatori ovakvih prevara bili su Ante Sapina i Marijo Cvrtak, koji su na kraju i osuđeni za namještanje ovih utakmica, a bili su usko vezani s Kulinom.

"Znaš šta. Idi do Kuline i reci mu da nam da sedam golova u narednoj utakmicu i dobit će 7.500. Za ovu uslugu, ti ćeš dobiti 1.500 i sve je uredu", stoji u jednom od presretnutih razgovora prema kojima je Sapina koristio bivšeg direktora NK Travnik Živka Budimira koji je imao odličan odnos sa Kulinom.

Dokumenta iz tzv. Bochumskog slučaja proslijeđena su i Tužilaštvu BiH, ali nikada ništa nije urađeno u vezi s ovim slučajem u našoj državi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije